Galerija Općine Novi Grad: Izložba Velika alegorija o Srebrenici

101

U Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo danas je simbolično povdom obilježavanja mjeseca sjećanja na genocid u Srebrenici otvorena izložba umjetnika Mersada Berbera „Velika alegorija o Srebrenici“.Postavka je izazvala veliko interesovanje medija i javnosti, a na otvaranju se obratio pomoćnik načelnika službe za obrazovanje kulturu i sport Hamdija Dizdar, te direktorica Bošnjačkog instituta Amina Rizvanbegović Džuvić.

Na samom početku, Dizdar je pozdravio sve prisutne i poželio im dobrodošlicu. Pomenuo je da služba u okviru rada Galerije ima poseban datum koji je vezan za obilježavanje dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

„Prethodnih godina u saradnji sa Muzejom Grada Sarajeva prikazali smo izložbe „Masovne grobnice“, zatim izložbu „Srebrenica“ Historijskog muzeja BiH i danas evo predstavljamo značajnu izložbu „Velika alegorija o Srebrenici“. Ova jedinstvena postavka prvi je put prikazana van Bošnjačkog instituta i čini nas jako ponosnim to što smo dobili mogućnost da u našem galerijskom prostoru predstavimo izložbu jednog od naših najvećih slikara“, kazao je Dizdar.

„Mi smo ovdje i gosti i domaćini i naša saradnja je već sada podignta na jedan viši nivo. Saradnja koju vi imate sa institucijama kulture je neuobičajena u našim okolnostima i društvu i hvala vam što ste nas pozvali da gostujemo sa izložbom Mersada Berbera „Velika alegorija o Srebrenici“. Ova općinska administracija se trudi da u Galeriju Općine dovede vrhunske izložbe i na taj način daju poruku da je umjetnost za svakoga. A da je upravo tako, najbolje pokazuje gest Mersada Berbera koji je 2005. godine poklonio značajnu zbirku Bošnjačkom institutu od 62 ulja i osam grafika, upravo iz razloga ispunjenja njegove najveće želje – da što širi krug poštovalaca umjetnosti vidi njegova djela. Stoga je meni još draže da smo dobili priliku da iznesemo i predstavimo izložbu van svoje kuće“, rekla je direktorica Bošnjačkog instituta Amina Ruzvanbegović Džuvić.

Mersad Berber rođen je 1940. godine u Bosanskom Petrovcu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, gdje je završio i postdiplomski studij.

Održao je veliki broj samostalnih i grupnih izložbi širom svijeta, te dobio više od 50 nagrada i priznanja za svoj rad. Srebrenicu je doživljavao i okaratkerisao kao ruševinu svega ljudskog, te je krenuo da stvara umjetnička djela na tu temu. T

aj proces je trajao oko 11 godina. Koristio je razne materijale – dokumente, iskaze, pisane materijale, video materijale, fotografije, forenzičke izvještaje.

Sve je to duboko i pomno izučavao i integrirao u svoja djela. U toku 11 godina rada, nastalo je na 1000 grafičkih listova, skica i bilješki, a sve je objedinio i publikovao u monumentalnoj biografiji „Srebrenica“. Umro je 2012. godine u Zagrebu.

Izložbu prati informativni pano o Mersadu Berberu i ciklusu „Velika alegorija o Srebrenici“, te afiša namjenjena za posjetioce. Izložba će se moći pogledati svakim radnim danom od 10:00 do 16:30 do 20. jula 2018. godine.