Genova se oprašta od žrtava rušenja mosta

22

U Italiji je proglašen Dan žalosti, a u Ðenovi je počela državna sahrana dijela stradalih prilikom urušavanja vijadukta Morandi u tom gradu.

Sahrani, koja se održava u paviljonu Ðenovskog sajma, osim članova porodica i prijatelja prisustvuju mnogi građani, ali i zvaničnici, među kojima su predsjednik Italije Serđo Matarela, premijer Ðuzepe Konte i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.

Oko kovčega rođaci postavljaju fotografije, nijemo stoje i gledaju, puni tuge, ali i bijesa, prenose agencije.

Prisutni su aplaudirali spasiocima i vatrogascima koji su učestvovali u spašavanju kada su stigli na sahranu.

Do subote ujutru 18 porodica je potvrdilo učešće na sahrani tokom koje službu predvodi đenovski kardinal Anđelo Banjasko, koji je na početku prenio poruku papa Franje da se moli za stradale.

Ostale porodice odlučile su se za privatne sahrane, a neke su održane još u petek.

Tokom sahrane pojedini članovi porodica optužili su vlasti što nisu održavali most bezbjednim.

Biskup Nikolo Anselmi rekao je da je ovo tragedija koja je dotakla svakoga. “I mi smo koristilil most i to je moglo da se desi bilo kome od nas. To se dogodilo našima bližnjima i patimo zbog toga”, rekao je biskup.

Za sada se još istražuje šta je dovelo do pada mosta u kome je prema zvaničnim podacima stradalo 38 osoba.

Agencije su danas prenele da spasioci nastavljaju da pretražuju ruševine, u potrazi za žrtvama, kao i da su pronađene još četiri žrtve, ali ta vijest nije zvanično potvrđena.

Zbog nesreće koja se prije par dana dogodila, subota je proglašena za Dan žalosti u Italiji.

U znak žalosti na svim državnim zgradama zastave su spuštene na pola koplja, a u Rimu će biti isključeno osvetljenje na Koloseumu, Fontani di Trevi, cirkusu Maksimusu i drugim znamenitostima od 22 do 23 sata.

Vezani članci

Novi Zeland: Ezan uživo na javnim emiterima, žene ... Prvu džumu na Novom Zelandu nakon terorističkog napada na džamije u Christchurchu u kojem je ubijeno 50 i ranjeno još toliko muslimana, obilježilo je ...
Cavusoglu o Trumpovoj izjavi: Izazvat ćete još viš... Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu je, komentarišući izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa da je "došlo vrijeme da se prizna suverenitet I...
Trump: Vrijeme je da se prizna suverenitet Izraela... Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da je vrijeme da SAD, nakon 52 godine, u potpunosti prizna suverenitet Izraela nad okupiranim Golanom, ja...
Erdogan: Ako se poljulja Turska, poljuljat će se i... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u gradu Kocaeliju kako je Turska za milione ljudi širom svijeta simbol mira, blagos...