GIKIL: Zbog tehničkog kvara u Koksari iscurila manja količina nadkatranske vode

108

Nakon informacije iz Sportskog ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine da je iz Global ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) danas došlo do ispuštanja većih količina otpadne materije u rijeku Spreču, saopćenjem za javnost oglasili su se i iz ove kompanije.

Kako je navedeno u saopćenju, u fabrici Koksara danas je u jutarnjim satima došlo do tehničkog kvara, tačnije do propuštanja razdvajača sirovog katrana, prilikom čega je iscurila i manja količina nadkatranske vode.

Prema riječima Suada Imamovića, izvršnog direktora za zajedničke usluge u GIKIL-u, saniranju kvara se pristupilo odmah po saznanju te je kompletan problem riješen za vrijeme rada prve smjene.

“Dakle, riječ je o kratkoj pojavi i tehničkom problemu i ono što je najvažnije za naše građane jeste da nije došlo do curenja katrana, nego manje količine nadkatranske vode koja nije mogla ostaviti veće posljedice“, pojašnjava Imamović.

Kako je pisao tuzlanski.ba ranije, iz Sportskog ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine danas su kazali da je iz GIKIL-a došlo do ispuštanja većih količina otpadne materije u rijeku Spreču za koju se prema prvim informacijama smatra da je toksična.