Glasanje o izvještaju Anketnog odbora u ‘slučaju Dragičević’

40
Arhiva

Poslanici Narodne skupštine RS-a danas će glasati o izvještaju Anketnog odbora formiranog odlukom parlamenta s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića.

U predloženim zaključcima vladajuće većine navedeno je da oni neće podržati taj izvještaj, u kojem se izražava sumnja da je Dragičević ubijen, što tvrdi i njegova porodica, uz podršku jednog broja građana koji se više od tri mjeseca okupljaju na glavnom banjalučkom trgu.

SNSD, DNS, SP, SDS-K, te dvojica samostalnih poslanika Vojin Mitrović i Ilija Stevanović smatraju da bi prihvatanje takvog stava Anketnog odbora parlament izašao iz okvira svojih ustavnih nadležnosti.

Predsjednik Anketnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović rekao je da ovaj odbor smatra da “postoji sumnja da je David Dragičević ubijen”, te očekuje da se o ovom pitanju što hitnije odredi tužilaštvo.

On je naglasio da Anketni odbor poziva sve institucije da djelovanje vrate u Ustavom i zakonom propisane ‎nadležnosti i da, ako je potrebno, radi sagledavanja svih profesionalnih, naučnih, zakonskih i stručnih analiza u vezi sa smrću Davida Dragičevića, treba da koriste relevantne svjetski priznate forenzičke institute i ustanove, piše NAP.

Borenović je istakao da je Anketni odbor usvojio zaključak kojim se traži da nadređene institucije, zbog, kako kaže, evidentno učinjenih propusta, povreda procedura i pravila u ovom slučaju, utvrde odgovornost ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, direktora Policije Darka Ćuluma, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet Darka Ilića i direktora Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željka Karana.