Glavna tužiteljica Gordana Tadić i delegacija Tužiteljstva BiH sudjeluje na Regionalnoj konferenciji tužiteljstava za ratne zločine u Beogradu

147

Regionalna konferencija tužitelja odnosi se na suradnju, kriterijume i standarde u procesuiranju ratnih zločina a na konferenciji sudjeluje i glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Serge Brammertz.

Središnje teme regionalne tužiteljske konferencije odnose se na međusobnu suradnju tužiteljstava u regionu, kao i suradnju tužiteljstava sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za kaznene sudove.

Konferencija obuhvata i teme koje se odnose na suradnju tužiteljstava u regionu na temelju međunarodne pravne pomoći kao i Protokola o suradnji, kriterijume i standarde za kazneni progon počinitelja ratnih zločina, jačanje  regionalne suradnje u procesuiranju ratnih zločina i potrage za nestalim osobama.

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, na konferenciji će biti moderator u okviru teme „Istraživanje i kazneno gonjenje seksualnog nasilja vezanog za sukobe kao međunarodnog zločina“.

Na konferenciji sudjeluju i predstavnici Tužiteljstva Federacije BiH, Kantonalnog tužiteljstva USK i Tužiteljstva Brčko Distrikta BiH.

Također, na konferenciji sudjeluje i zamjenica Glavnog državnog odvjetnika R Hrvatske, Jasmina Dolmagić i Specijalna tužiteljica za ratne zločine iz Crne Gore, Lidija Vukčević.

Sudionicima konferencije obratili su se veleposlanik Velike Britanije u Srbiji, nj.e. Denis Keefe, veleposlanik Italije u Srbiji Carlo Lo Cascio i Francine Pickup, stalna predstavnica UNDP u Srbiji.

Organizator regionalne konferencije tužitelja za ratne zločine u Beogradu, je Tužilaštvo za ratne zločine R Srbije i glavna tužiteljica Snežana Stanojković, a na konferenciji sudjeluju i predstavnici diplomatskog kora, kao i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija.