Golanska visoravan: Državljanin BiH moli za pomoć da se vrati u zemlju, pobjegao sa ženom i djecom od rata

119

Bosanskohercegovački državljanin sirijskog porijekla, Isam Al-Hawamda, trenutno se nalazi na Golanskoj visoravni, blizu granice sa Sirijom i moli institucije naše zemlje za pomoć.

Nakon žestokih sukoba u provinciji Daraa, izbjegao je sa ženom i troje djece iz ovog područja. Tvrdi da uslovi postaju sve teži i moli za pomoć da se vrati u BiH.

Ovaj pedesetsedmogodišnji Sirijac i ujedno državljanin BiH, prvi je put u BiH došao ’85, kaže. Objasnio je da se obrazovao u BiH, studirao medicinu u Hrvatskoj, a da je tokom rata bio dijelom jedne egipatske humanitarne organizacije. Državljanstvo je, kaže, dobio ’96, a državljani BiH su dvoje, od troje njegove djece. Prije revolucije u Siriji, odlučio se vratiti u rodni grad Al-Harra – u sirijskoj provinciji Daraa.

Upravo tu se posljednjih sedmica intenziviraju borbe između sirijske vojske i opozicije.

Prije nego što je sirijska vojska zauzela teritorij, raseljeno je oko 320.000 ljudi, procjena je UN-a. Dio se uputio ka Jordanu, dio ka Izraelu, na Golansku visoravan – među njima i državljanin BiH, Isam Al Hawamda. Stupili smo u kontakt putem Facebooka.

“Pobjegli smo prema izraelskoj granici, jer je bila bliže. Otišli smo u selo Brega. Pošto sam državljanin BiH, tražim od vlasti BiH da me izbave što prije, preko izraelske teritorije”, kazao nam je.

Ambasadorica BiH u Izraelu Jelena Rajaković kaže da je reagovala prema nadležnim institucijama:

“U ovom trenutku čekamo instrukcije o daljem postupanju, nakon čega bismo se odmah obratili izraelskim vlastima i pokušali da izdejstvujemo njihovo prebacivanje preko punta koje drže snage UN-a. Ja sam u kontaktu sa gospodinom putem telefona i društvenih mreža. On je u toku, zna da je njegov slučaj u proceduri, zna da su nadležne institucije u BiH obavještene. Onaj prvi i osnovni korak je učinjen. Sada je na nama da čekamo i da odmah postupimo i stavimo u rad sve to prema institucijam Izrala”, izjavila je Rajaković.

Sirijska porodica obratila se i bosanskohercegovačkoj ambasadi u Jordanu, tvrdi Al-Hawamda.

“Javio mi se i savjetnik BiH u Jordanu i tražio mi je neke dokumente. Tražio je da stupim u kontakt sa nekim međunarodnim organizacijama što sam i učinio. Otišao sam u bazu Mirovnih misija i razgovarao sam sa oficirom koji mi je poslao broj savjetnika u Ammanu. Obećao je da će i sam s njim razgovarati. To je bilo u subotu i od tada mi se nije javio. Ovdje je postalo opasno, jer se borbe vode blizu i avioni stalno bombarduju”, kazao je Al-Hawamda.

U Udruženju “Društveni Kongres Sirijaca” znaju za slučaj, kažu. No, nemoćni. Baš kao i Al-Hawamda, sa ženom, kćerkom i dva sina Golanskoj visoravni, dok čekaju na reakciju institucija BiH, objavila je N1.

Vezani članci

Petritsch za podjelu Kosova: Potpisati i deklaraci... Austrijski diplomata Wolfgang Petritsch, nekadašnji Specijalni izaslanik EU za Kosovo i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, smatra ...
Glasanje izvan BiH: CIK do sada obradio 47.000 pri... Radi transparentnog i blagovremenog informiranja, Centralna izborna komisija BiH obavještava javnost, da se pored ostalog, u ovom trenutku provode par...
FOTO Nehumani uslovi u “kampu” u Veli... "Gledamo iz dana u dan kako državna vlast razgovara o ovom problemu, ali migranti u BiH i dalje spavaju pod otvorenim nebom", izjavio je za Index.ba A...
Vremenska prognoza za danas u BiH Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne lokalni pljuskovi su mogući u centralnim i istočnim...