Gotovo 1.400 mrtvih u Indoneziji nakon zemljotresa i tsunamija

7

Gotovo 1.400 osoba smrtno je stradalo u potresu popraćenom tsunamijem na indonezijskom arhipelagu Sulawesi, prema najnovijim podacima, a UN upozorava na “ogromne” potrebe preživjelih te za spašavanje.

Gotovo 200.000 osoba treba hitnu humanitarnu pomoć, po uredu za usklađivanje humanitarnih poslova UN-a (OCHA), među kojima deseci tisuća djece. Procjenjuje se na 66.000 broj nastambi koje su uništene u petak u potresu jačine 7,5 i razornoj plimi koju je proizveo.

Otada preživjeli vode borbu s glađu i žeđu zbog pomanjkanja pitke vode i hrane, a vlasti su pretrpane brojem ozlijeđenih kojima treba osigurati liječenje.

– Iako vlada i organizacije za hitna stanja rade bez odmora kako bi pružile vitalnu pomoć, potrebe ostaju ogromne – kazala je OCHA u saopćenju.

U gradu Paluu pogođenom svom snagom valom tsunamija koji je nosio ljude, kuće i automobile, policija je jučer odaslala metke upozorenja i upotrijebila suzavac kako bi rastjerala stanovnike koji su pljačkali trgovine.

– Bilanca je 1.374 mrtvih i 113 povrijeđenih – objavio je Willem Rampangilei, direktor indonezijske agencije za upravljanje prirodnim katastrofama.

Vlasti predviđaju porast broja stradalih kako spasioci budu napredovali u zonama koje su još izvan dosega.

Vezani članci

Tursko tužilaštvo traži najstrože kazne za FETO pu... Tužilaštvo u Ankari zatražilo je otežane doživotne zatvorske kazne za organizatore i rukovodioce pokušaja državnog udara u Turskoj, kojeg je u noći 15...
Erdogan: Kad god je ostvarila napredak, pred Tursk... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u gradu Samsunu da kad god je njegova zemlja ostvarila napredak ili krenula u ostva...
Francuska: Hiljade “žutih prsluka“ ponovo protestu... Hiljade demonstranata u “žutim prslucima“ okupilo se u nekoliko francuskih gradova desetu uzastopnu subotu, uprkos nacionalnoj debati koju je tokom se...
U napadu u Kolumbiji 21 žrtva, proglašena trodnevn... Kolumbijska policija je objavila da je najmanje 21 osoba poginula, a još desetine povrijeđeno u eksploziji bombe u automobilu na policijskoj akademiji...