Grabar-Kitarović: Hrvatska će zagovarati evropski put i kandidaturu BiH

151

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je prošlo šest godina od posljednje trilaterale na predsjedničkoj razini i da je današnji sastanak u Mostaru bio izuzetno koristan.

“Pored postojećih pitanja dotakli smo se i područja saradnje koja moraju biti produktivna i pozitivna. Glavna tema razgovora je bila Strategija Evropske komisije o Zapadnom Balkanu. Hrvatska u potpunosti podržava suverentitet, teritorijalni integritet i cjelovitost BiH, te konstitutivnu jednakopravnost naroda BiH na cijelom teritoriju BiH i njen evropski put”, kazala je Grabar Kitarović.

“Samim tim ćemo kroz Evropsko vijeće nastojati učiniti koliko god možemo kako bi potaknuli proces evropskih integracije BiH. Čestitam na predavanju odgovora na Upitnik EK. Hrvatska će zagovarati evropski put i kandidaturu BiH za članstvo u EU što je prije moguće”, navela je Grabar-Kitarović.

Vučić je rekao da je za njega najvažnije da imamo mir i stabilnost i jačanje trgovinskih i ekonomskih odnosa.

“Naši razgovori nikada nisu slatki ni jednostavni . Imamo bezbroj naslijeđenih problema, pokušavamo da te probleme rješavamo”, rekao je Vučić.