Grabar-Kitarović: More će do 2100. potopiti dijelove Splita, Dubrovnika i Trogira

21
Dubrovnik

Do 2100. godine, nivo Jadranskog mora porast će za pola metra, upozorila je danas predsjednica Hrvatske Kolinda Granar-Kitarović, u govoru kojim je otvorila osmu po redu konferenciju „Hrvatska kakvu trebamo“ posvećenu ekologiji i sigurnosti, javlja Anadolija.

Nakon sedam konferencija na kojoj su vodeći hrvatski stručnjaci iznijeli presjek stanja i moguća rješenja u najvažnijim područjima hrvatske ekonomije, ovog puta konferencija je posvećena ekologiji i sigurnosti.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je uvodno kazala kako su ekologija i sigurnost postali neraskidivo povezani, te ukazala na predviđanja Ujedinjenih naroda (UN-a) prema kojima će zbog klimatskih primjena na planetu broj migranata, koji sada iznosi 69 do 70 miliona, u narednih dvadeset godina porasti do 200 miliona.

Govoreći o konkretnim ekološkim problemima u Hrvatskoj, predsjednica je navela problem plastičnog otpada koji se preko zime nakuplja na jadranskim plažama te utvrdila kako velik dio tog otpada dolazi iz južnijih jadranskih država s kojima je otpočeta intenzivnija saradnja u rješavanju problema.

Upozorila je na potrebu pooštravanja zakonskih sankcija za sve one koji otpad s jahti i brodova u marinama bacaju u more, umjesto da ih odlažu na za to predviđene lokacije, kao i na požare, tajfune i na topljenje leda na polarnim kapama.

Izjavila je kako se očekuje da će do 2100. godine razina Jadranskog mora porasti za pola metra i potopiti dijelove historijskih gradova Splita, Trogira ili Dubrovnika.

Vezani članci

Stana Božović: Regionalnom saradnjom u oblasti rav... Ne bih mogla reći da je položaj žena u zakonodavnim tijelima u Srbiji na nezadovoljavajućem nivou, istakla je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Stana...
Crna Gora: Od danas prijave za dobrovoljno služenj... Ministarstvo odbrane Crne Gore objavilo je danas oglas za dobrovoljno služenje vojnog roka. Služenje vojnog roka uvodi se 13 godina nakon što je Vojsk...
Ni Dačić ne zna imena država, a i djeca ga pitaju ... Očekuje se da će u narednom periodu pet država povući priznanje Kosova, pišu srbijanski mediji Prva od tih zemalja je Palau, čiji je predsjednik u po...
Tači: EU i SAD podržavaju razmjenu teritorija sa S... Predsjednik Kosova Hašim Tači vidi planove o razmjeni teritorija sa Srbijom kao najbolji način za napredak u pristupanju EU i NATO, piše Danas. ...