Građani zabrinuti: Enormno visoke cijene drva, prijete i nestašice

35

Građani u RS koji nisu kupili ogrev s razlogom su zabrinuti, jer cijena ogrevnog drveta ne prestaje divljati i na pojednim mjestima premašuje 100 KM za metar, a na više mjesta vlada i nestašica.

Kako su Nezavisnim potvrdili u banjalučkoj firmi “Lana eksport-import”, svakodnevno ih zovu potencijalni kupci i traže ogrev.

“Cijena palete bukve je 200 KM, a u njoj ima 1,7 metara, dok je hrast 190 KM”, kažu u ovom preduzeću.

Razni su faktori poskupljenja drveta, kažu oni koji se bave sječom, od skupog goriva, nedostatka radne snage, izvoza, a u Banjaluci su i potrebe nove toplane na drvnu sječku uticale na nestašicu, ali i poskupljenje.

Nekoliko banjalučkih trgovaca koje smo nazvali rekli su nam da nemaju drva na stanju i da vlada nestašica za domaćinstva.

“Bogami, kako je krenulo biće drva i skuplja, opet zavisi od zime. Već sada su skupa, ali tako je kod svih jer je sve pomalo uticalo na poskupljenja. Ja nanijeti ne mogu, ljudi zovu, ali trudim se da ne obećavam ono što ne mogu ispuniti”, kaže jedan prodavac iz Čelinca, koji trenutno drva prodaje za oko 90 KM.

U drugim gradovima takođe je pomama za drvima i bez obzira na cijene koje su paprene – drva nema.

“Svi se nekako oslone na ovaj period za kupovinu drva i sad mi ne možemo sve ispoštovati, jer svaka klipica plane unaprijed. Drva su doduše i ljetos bila skupa, ali u ovom periodu i kako zima teče mogu biti samo skuplja”, kaže jedan prodavac iz okoline Prijedora.

Po svemu sudeći, mnogi koji nisu ljetos kupili drva, kada su takođe bila skupa (70-80 KM po metru), mogli bi zimus cvokotati, jer osim nezapamćenog divljanja cijena, vlada i nestašica ogreva.

Slično je u FBiH, a kako se bliži sezona grijanja nije isključeno da će cijene svuda dodatno rasti. Podsjećamo da je u USK cijena metra drva, za razliku od prošlogodišnjih 70 do 80 KM, nedavno dostezala i do 130 KM, pa su čak nadležni naredili inspekciji da izađe na teren i spriječi nezakonito divljanje cijena.

Jedan prodavač iz Sarajeva ističe da kod njega metar bukovog drveta košta 90 KM te da potražnje ima, ali da je vrlo moguće novo poskupljenje.

Osim toga, građani se žale da ne mogu naći ni cjepače niti radnike koji režu drva, jer su svi zauzeti pa im kupljene metarice znaju čekati u dvorištu dok se ne snađu za pilanje i cijepanje, a mnogi se sami hvataju sjekire.

“Evo već deset dana čekam čovjeka da mi dođe s cirkularom da reže drva, obećava svaki dan i još ga nema, kaže da ga zovu na sve strane. Iako sam penzioner i bolestan, uhvatio sam se sjekire i pomalo cijepam”, kaže Mile A. iz Banjaluke.

Tona peleta trenutno košta oko 370 KM, a briketa oko 250 KM.

Podsjećamo, lani je u jesen zbog nestašice pelet bio i do 600 KM, a godinu ranije bio je ispod 300 KM po toni.

Drva su lani bila 65-75 KM po metru, dok su iscijepana bila desetak KM skuplja, a palet je koštao 150-170 KM.

Vezani članci

Svjedok Tužilaštva u ‘slučaju Čemerno’...  Svjedok Tužilaštva BiH Boško Jevrić danas je pred Sudom BiH svjedočio u slučaju Džemal Hadžić i drugi, a u vezi napada na Čemerno, gdje su bile smješ...
Europarlamentarac Jozo Radoš: Nije za očekivati da... Jozo Radoš, europarlamentarac, u razgovoru za N1 je govorio o integraciji Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Tema razgovora sa Radošom je bila i sa...
KCUS Ljekari specijalisti Klinike za neurohirurgi... Općinski Sud u Sarajevu donio je Zaključak o provođenju mjere osiguranja, kojim se nalaže Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu da se prof.dr.Kemal...
Turska: Sud dopustio Selmiru Mašetoviću da se vrat... Sud u Turskoj je dopustio Selmiru Mašetoviću da se vrati u Bosnu i Hercegovinu. Ovu informaciju za N1 je potvrdio Selmirov otac, Husein. Podsjetimo, M...