Gradonačelnik Sarajeva: Pozivam Orhana Pamuka da bude naš gost

180
Abdulah Skaka

Sarajevo 6. aprila slavi Dan Grada, a taj dan biće puštena Trebevićka žičara, i to nakon 26 godina. Ove godine, uoči obilježavanja ovog datuma, u prvi plan su izbile odluke Gradskog vijeća da nagradu “Počasni građanin Sarajeva” dodijeli Stjepanu Mesiću, umjesto Orhanu Pamuku, turskom nobelovcu, kako je bilo planirano. Mesić je već najavio da nagradu neće primiti. O svemu u intervju za Radio Slobodna Evropa govori gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

RSE: Gospodine Skaka, šta je to što ocjenjujete najvažnijim za 6. april, kada je u pitanju Grad Sarajevo?

Skaka: Od ove godine taj dan ćemo vezati i za dan kada otvaramo Trebevićku žičaru. Naravno, Grad Sarajevo je uložio jako puno napora kako bi se taj san svih Sarajlija, ali i ljudi koji su jako emotivni za samu Žičaru, desio ovoga 6. aprila. Tako mogu reći da sam sretan da ćemo od ove godine i sam datum obilježavanja dana Grada Sarajeva vezati za taj jako važan dan – jedan od najvećih infrastrukturnih projekata kojeg je Grad Sarajevo uradio, a to je otvaranje i stavljanje u funkciju sarajevske Trebevićke žičare.

RSE: To praktično znači da će Sarajevo nakon punih 26 godina ponovo dobiti žičaru. Prema Vašoj ocjeni, da li se ona mogla i ranije osposobiti, s obzirom na njen turistički potencijal, ali i novac, odnosno svu onu opremu koja stoji u EUFOR-ovoj bazi nadomak Sarajeva, a koja je zapravo bila donacija?

Skaka: Ja se zaista ne bih vraćao na to šta je ranije bilo. Ja mogu samo reći da je nova gradska administracija uradila sve što je bilo potrebno. U potpunosti smo deblokirali sam proces koji je godinama bio zaustavljen, osigurali smo finansijska sredstva i zapravo čitavu projektnu dokumentaciju kompletirali, i proces izgradnje Trebevićke žičare otpočeli u septembru prošle godine. Možemo reći rekordno, za nešto više od šest mjeseci, s ponosom mogu reći da 6. aprila 2018. stavljamo u funkciju promocije, kako ste rekli, i Grada Sarajeva i same turističke ponude Grada Sarajeva, što je nama jako važno.

RSE: Šta zapravo očekuje Grad Sarajevo od ove turističke ponude kada je Žičara u pitanju?

Skaka: Samu Žičaru posmatramo iz tri aspekta. To je taj infrastrukturni, to jedna od najvećih investicija koju je Grad Sarajevo napravio od poslije rata. Sljedeće, stavljanje same Žičare u turističke potencijale – na taj način ćemo obogatiti turističku ponudu i naravno, taj ekonomski aspekt – vjerujem da će takav projekat donositi i ekonomsku dobit Gradu Sarajevu. I naravno, treća, za mene skoro najvažnija stvar, je taj emotivni trenutak, a to je veza građana Sarajeva sa samom Trebevićkom žičarom.

RSE: Osim otvaranja Trebevićke žičare, šta je još od manifestacija predviđeno 6. aprila?

Skaka: Već 5. aprila krećemo s otvaranjem izložbe u sarajevskoj Vijećnici, pod nazivom “Uspinjača”, koju radimo zajedno sa Muzejom Sarajeva. Nakon toga, u 12 časova, na baščaršijskom trgu imamo jednu, po meni, jako interesantnu, jako zanimljivu izložbu, jer su u njoj učestvovali svi građani Grada Sarajeva, na način da su slali svoje fotografije iz porodičnih albuma, i da smo mi to sve objedinili u jednu izložbu koja će biti nevjerovatna i koja će probuditi pozitivnu emociju, jer su građani Grada Sarajeva dijelom te izložbe, i ona će se dešavati na otvorenom, kroz Sarače pa sve do Ferhadije.

Nakon toga, u 14 časova, ispred sarajevske tržnice otvaramo najveće grafičko bijenale, koje do sad nije bilo urađeno u Gradu Sarajevu. To će biti postavka svih vrhunskih djela naših najboljih umjetnika u većini izloga koji se nalaze u Ferhadiji i u Titovoj ulici.

RSE: Ono što je uoči ove manifestacije pomutilo sve što se dešava oko Žičare i kompletne manifestacije jeste dodjela nagrade Počasni građanin Grada Sarajeva. Gradsko vijeće je usvojilo odluku da to ipak bude gospodin Stjepan Mesić, koji je, opet, rekao kako neće moći prihvatiti ovo priznanje. Imate li nekih naznaka da će on doći?

Skaka: Čitav proces i samog izbora ali i poziva dobitnika provodi Gradsko vijeće. Evo, to je dobro pitanje za njih.

Shvatam odluku Gradskog vijeća koja gospodinu Pamuku nije dodijelila nagradu: Skaka

RSE: Bilo je takođe riječi da ste vi ti koji ste zapravo doveli do toga da Orhan Pamuk, turski pisac, ne dobije ovu nagradu. Koliko ima istine u tome?

Skaka: Jako je puno špekulacija, jako je puno neistina. Naravno, meni je neprijatno iz uloge gradonačelnika Grada Sarajeva da pravimo problem Gradu Sarajevu, da jednog nobelovca, koji je zaista zaslužan i čija djela govore o njemu, koristimo za dnevnopolitičke, naše unutrašnje sukobe. Žao mi je što je do toga došlo, ali ovdje je riječ o nagradi za ljude, osobe, pojedince i kolektive koji su svojim radom i svojim trudom zaista napravili nešto na afirmaciji Grada Sarajeva.

U tom smislu shvatam odluku Gradskog vijeća koja gospodinu Pamuku nije dodijelila tu nagradu, ali svakako koristim priliku da ga pozovem da bude naš gost u Gradu Sarajevu. Zaista postoji puno nagrada koje se njemu mogu dodijeliti i vjerujem da ćemo u budućnosti imati takav proces.

RSE: Kako Vi vidite Sarajevo danas, nakon njegovog oslobođenja 1945., zbog čega se slavi ovaj dan kao Dan Grada Sarajeva? 73 godine kasnije – šta je to, po Vama, što se u pozitivnom smislu promijenilo, a šta je to što još treba da se mijenja?

Skaka: Vidim Sarajevo danas da se ono, na izvjestan način, ponovo oslobađa na način da danas želimo osloboditi sav njegov puni potencijal u razvojnom, ekonomskom, obrazovnom, turističkom i svakom drugom smislu, tako da vjerujem da je pred nama puno posla, i na nama, mlađim generacijama je zaista da radimo na raznim načinima oslobađanja Sarajeva i da sve naše kvalitete stavimo u funkciju svih građana Grada Sarajeva, ali svakako i naših turističkih potencijala u budućnosti.