Gradonačelnik Skaka: Za nas, za preživjele žrtve opsade, ostaje da pamtimo, opominjemo, opstajemo i gradimo

16

Gradonačelnik Skaka na 24. godišnjicu od masakra ispred Gradske tržnice: Za nas, za preživjele žrtve opsade, ostaje da pamtimo, opominjemo, opstajemo i gradimo

Delegacija Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom danas je odala počast i položila cvijeće na mjesto masakra na Markalama na sjevernom ulazu u Gradsku tržnicu u znak sjećanja na 43 ubijena sugrađana, te 84 teže i lakše ranjenih građana našeg glavnog grada.

„Teško je shvatiti da je ljudska ruka sposobna počiniti ovakav zločin. Sramno je i neshvatljivo da svi odgovorni za ovaj, a i brojne druge razne zločine tokom opsade Sarajeva, nisu odgovarali ni pred jednim sudom.

Za nas, za preživjele žrtve opsade, ostaje da pamtimo, opominjemo, opstajemo i gradimo, jer oni koji su ispalili granatu, koji su je dovukli i postavili minobacač, kao i oni koji su to naredili htjeli su da nas, da Sarajeva ne bude.

A, hvala Bogu, Sarajeva je sve više!”, istakao je gradonačelnik Skaka.

Od minobacačke granate ispaljene sa agresorskih položaja iz pravca Trebevića na današnji dan prije 24 godine smrtno su stradali: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

Pored porodica nastradalih Sarajlija, cvijeće su položili i odali počast predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, predstavnici Federacije, Kantona, Općina, udruženja boraca i civilnih žrtava rata, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., te brojni građani našeg grada.