Granična policija BiH: Na graničnim prijelazima lišeno slobode sedam osoba

65

Policijski službenici JGP-a Izačić, 14. aprila 2019., lišili su slobode D.P. (1973.), državljanina BiH i Republike Hrvatske. Graničnim provjerama utvrđeno je da ga potražuje Općinski sud u Orašju zbog krivičnog djela „nasilje u porodici“. Kontroliran je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Izačić i predat službenicima Sudske policije Bihać.

Istoga dana, na ulasku u BiH, na prijelazu Uvac, lišena je slobode M.S. (1977.) jer je utvrđeno da je za njom Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu zbog prevare u privrednom poslovanju. Službenici JGP-a Višegrad državljanku BiH predali su službenicima MUP-a KS.

Policijski službenici JGP-a Orašje, 13. aprila 2019. godine, na prijelazima Šamac i Orašje lišili su slobode troje bh. državljana. Na izlasku iz BiH na prijelazu Šamac lišena je slobode E.M. (1965.). Utvrđeno je da je potražuju Općinski sud u Kiseljaku zbog krivičnog djela „prevara“ i Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona zbog krivičnog djela „utaja“. Predata je službenicima Sudske policije Odžak. Na prijelazu Orašje, na izlasku iz naše zemlje, lišena je slobode D.P. (1983.) jer je potražuje Osnovni sud u Bijeljini zbog krivičnog djela „omogućavanje uživanja opojnih droga“, dok je na ulasku u BiH lišen slobode A.I. (1984.) na osnovu potrage Osnovnog suda u Zvorniku, radi izdržavanja kazne zatvora. D.P. i A.I. predati su službenicima Sudske policije Bijeljina.

Prilikom izlaska iz BiH na prijelazu Gradiška, 12. aprila 2019., lišen je slobode D.K. (1964.) nakon što je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Bihaću zbog krivičnog djela „zloupotreba položaja“. Državljanin BiH i RH predat je službenicima Sudske policije Bihać.

Pripadnici Granične policije BiH su, 12. aprila 2019., na sarajevskom aerodromu, na letu iz Ljubljane, lišili slobode D.D. (1996.). Provjerama je utvrđeno da ga potražuju Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona  i Policijska uprava Tuzla zbog krivičnih djela „prevara“ i Općinski sud u Tuzli zbog krivičnog djela „šumska krađa“. Državljanin BiH predat je službenicima MUP-a KS.

Spriječeno krijumčarenje stoke iz Srbije u BiH

Policijski službenici Jedinice granične policije Zvornik, radeći na sprečavanju krijumčarenja preko državne granice, 12. aprila 2019. godine, spriječili su krijumčarenje 15 grla sitne stoke (jagnjadi) iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu. Krijumčarenje je otkriveno prilikom nadzora u graničnom pojasu na području Zvornika. U vezu s ovim događajem, dovode se bh. državljani protiv kojih će Tužilaštvu BiH biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Otkriven falsificirani dokument Portugala

Policijski službenici JGP-a Brod, 13. aprila 2019., otkrili su falsificiranu ličnu kartu Portugala na izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod. Spomenuti dokument na uvid je dala osoba afroazijskog porijekla, a u razgovoru s našim službenicima izjavila je da dolazi iz Libije. Strani državljanin kontroliran je u autobusu koji saobraća na relaciji Istočno Sarajevo – Beč. Predat je pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.