Granična policija BiH: Na MAS-u otkriveni falsificirani dokumenti Velike Britanije i Turske

83

Službenici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo, 13. juna 2019. godine, na letu za Keln, kontrolom pasoša stranog državljanina otkrili su falsificiranu putnu ispravu Velike Britanije kojom je pokušao izaći iz Bosne i Hercegovine. Daljnjim radom, na drugoj liniji graničnih provjera, službenici ove jedinice našli su originalni dokument, na osnovu kojeg je utvrđeno da se radi o državljaninu Irana. Istoga dana, na letu iz Dubaija, pripadnici GPBiH otkrili su falsificiranu putnu ispravu Republike Turske koju je na uvid dao državljanin Turske. Prema naredbi tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, strani državljani su, u skladu sa Zakonom o strancima, prekršajno procesuirani, državljanin Irana predat je pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH, a državljanin Turske vraćen u Dubai. Falsificirani dokumenti su privremeno oduzeti.

Na Bijači spriječeno krijumčarenje ilegalnih migranata

Pripadnici Jedinice granične policije Doljani, 13. juna 2019. godine, spriječili su krijumčarenje ilegalnih migranata u blizini Međunarodnog graničnog prijelaza Bijača na izlasku iz Bosne i Hercegovine. Radi se o trojici državljana Afganistana koji su posjedovali potvrde o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil u BiH. U vezu s ovim krijumčarenjem, dovodi se državljanin Albanije. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „krijumčarenje ljudi“, o događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva BiH. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Lišen slobode zbog prikrivanja

Službenici JGP-a Višegrad, 13. juna 2019., lišili su slobode D.A. (1999.), nakon što je graničnim provjerama utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Trebinju zbog krivičnog djela „prikrivanje“. Bh. državljanin kontroliran je na ulasku u našu zemlju na prijelazu Vardište i predat službenicima Sudske policije Trebinje.