Granična policija BiH: Oduzet heroin na graničnom prijelazu Zvirići

43

Službenici Jedinice granične policije Doljani, 19. juna 2019. godine, oduzeli su 200 grama opojne droge, koja svojim izgledom asocira na heroin, prilikom granične kontrole B.M.A.P. (1977.), državljanina Kraljevine Danske. Opojna droga otkrivena je na više mjesta u vozilu Chevrolet, nacionalnih oznaka Republike Hrvatske, na izlasku iz Bosne i Hercegovine na Međunarodnom graničnom prijelazu Zvirići.

Prema nalogu tužioca Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, državljanin Danske lišen je slobode i, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, predat Kantonalnom tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona na daljnje postupanje. Otkriveni heroin privremeno je oduzet.

Lišeni slobode prema potragama

Službenici JGP-a Gorica, 20. juna 2019., na ulasku u BiH na prijelazu Gorica, lišili su slobode K.P. (1986.). Graničnim provjerama utvrđeno je da ga potražuju Osnovni sud u Banjoj Luci zbog krivičnih djela „teška krađa“ i „krađa“ te Općinski sud u Zenici zbog krivičnog djela „krivotvorenje isprave“. Državljanin BiH predat je službenicima Sudske policije Široki Brijeg.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, pripadnici Granične policije BiH, 18. juna 2019., lišili su slobode dvije osobe, nakon što je graničnim provjerama utvrđeno da ih potražuje Općinski sud u Sarajevu. Na letu iz Ljubljane, lišen je slobode bh. državljanin E.A. (1983.) zbog krivičnog djela „razbojništvo“, dok je na letu iz Kopenhagena lišen slobode državljanin BiH i Hrvatske J.B. (1940.) zbog krivičnog djela „teška krađa“. Predati su službenicima Odjela sudske policije sudova u Kantonu Sarajevo.