Granična policija BiH: Otkriveni falsificirani dokumenti Rumunije, Srbije i Njemačke

34

Službenici Jedinice granične policije Brod, 18. maja 2019. godine, otkrili su falsificiranu ličnu kartu i vozačku dozvolu Rumunije, koje je na uvid dao državljanin Republike Turske prilikom izlaska iz Bosne i Hercegovine na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod. Kontroliran je u autobusu koji saobraća na relaciji Sarajevo – Dortmund. Prema naredbi tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, državljanin Turske je predat pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH jer nije posjedovao druge dokumente, a falsificirani dokumenti su privremeno oduzeti.

Istoga dana, pripadnici JGP-a Bijeljina su na prijelazima Rača i Popovi, prilikom kontrole dvojice državljana Republike Srbije, otkrili falsificirane vozačke dozvole Republike Srbije i Savezne Republike Njemačke. Prema naredbi tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, državljani Srbije i sporne vozačke dozvole predati su službenicima Stanice granične policije Sremska Rača i Stanice granične policije Badovinci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Lišeni slobode prema potragama

Službenici JGP-a Zvornik su, 18. i 19. maja 2019., lišili slobode dvojicu državljana Srbije prilikom graničnih provjera na ulasku u BiH na prijelazu Karakaj. Naime, za LJ.D. (1966.) i P.K. (1984.) utvrđeno je da ih potražuje Osnovni sud u Zvorniku radi izdržavanja kazne zatvora. Predati su službenicima Sudske policije Bijeljina.

Na ulasku u našu zemlju na prijelazu Hum, 18. maja 2019., lišen je slobode S.M. (1980.) jer je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Sarajevu zbog krivičnog djela „teška krađa“. Državljanin BiH predat je službenicima Odjela sudske policije sudova u Bosansko-podrinjskom kantonu.

Službenici JGP-a Bijeljina, 17. maja 2019., lišili su slobode V.D. (1956.), nakon što je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Zvorniku radi izdržavanja kazne zatvora. Bh. državljanin kontroliran je na izlasku iz BiH na prijelazu Rača i predat službenicima Sudske policije Bijeljina.