Granična policija BiH: Spriječeno krijumčarenje ljudi na području Bijeljine

39

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine, 19. marta 2019. godine, lišili su slobode državljanina BiH zbog postojanja osnova sumnje da je pokušao prokrijumčariti osam osoba afroazijskog porijekla u zemlje Evropske unije.

Krijumčarenje je spriječeno na području Bijeljine kada su pripadnici GPBiH prilikom granične kontrole u njegovom vozilu zatekli spomenute strane državljane, koji su izjavili da dolaze iz Pakistana i Indije. O događaju je obaviješten tužilac u Tužilaštvu BiH. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Otkriveni falsificirani dokumenti Grčke

 Službenici JGP-a Gradiška, 20. marta 2019., otkrili su falsificiranu ličnu kartu i vozačku dozvolu Grčke na izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška. Spomenute dokumente na uvid je dala osoba afroazijskog porijekla za koju je dodatnim provjerama ustanovljeno da se radi o državljaninu Tunisa. Kontroliran je u autobusu koji saobraća na relaciji Sarajevo – Zagreb. Protiv stranog državljanina, Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, bit će podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krivotvorenje isprave“. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Bh. državljanin lišen slobode

 Službenici JGP-a Aerodrom Sarajevo, 19. marta 2019., lišili su slobode D.S. (1985.), državljanina BiH. Graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuju Općinski sud u Velikoj Kladuši i Općinski sud u Sanskom Mostu zbog krivičnih djela „utaja“ i „oduzimanje tuđe pokretnine“. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo, stigao je letom iz Minhena. Predat je službenicima Odjela sudske policije sudova u Kantonu Sarajevo.