Granična policija BiH: Spriječeno krijumčarenje tekstilne robe iz Srbije u BiH

77
Arhiva

Bh. državljanin lišen slobode zbog krijumčarenja troje Tunižana

Pripadnici Jedinice granične policije Višegrad, 25. aprila 2019. godine, lišili su slobode S.H. (1966.) zbog postojanja osnova sumnje da je pokušao prokrijumčariti troje državljana Tunisa. Otkriveni su graničnom kontrolom Mercedesa, bh. nacionalnih oznaka, u graničnom pojasu na teritoriji Višegrada. Dvije žene nalazile su se u vozilu, dok je muškarac bio sakriven u prtljažniku. Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, vozilo i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti, a protiv S.H., državljanina Bosne i Hercegovine, ovoj instituciji bit će dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krijumčarenje ljudi“. Ilegalni migranti u toku dana bit će predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.

Spriječeno krijumčarenje tekstilne robe iz Srbije u BiH

Uz pomoć čamca pokušali prokrijumčariti robu iz Srbije u BiH

Radeći na sprečavanju krijumčarenja preko državne granice, pripadnici Granične policije BiH su, 24. aprila 2019., spriječili krijumčarenje veće količine tekstilne robe iz Republike Srbije u BiH.  Krijumčarenje je otkriveno prilikom nadzora u graničnom pojasu na teritoriji Zvornika, a primijetivši naše službenike, dvije NN osobe su se udaljile u pravcu Srbije, dok je treća osoba uhvaćena na teritoriji BiH. O događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva BiH, koji je naložio da se roba i sredstva izvršenja krivičnog djela privremeno oduzmu te dostavi izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krijumčarenje“. Također, o događaju su obaviješteni i službenici Stanice granične policije Trbušnica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije u cilju otkrivanja počinilaca ovog krivičnog djela. U toku je dalji rad na ovom slučaju.

Lišeni slobode prema potragama

Službenici Jedinice granične policije Izačić, 24. aprila 2019. godine, lišili su slobode D.J. (1998.), državljanina Republike Hrvatske. Graničnim provjerama utvrđeno je da ga potražuje Općinski sud u Bihaću zbog krivičnog djela „krađa“. Kontroliran je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Izačić i predat službenicima Sudske policije Bihać.

Prilikom izlaska iz naše zemlje na prijelazu Orašje, 23. aprila 2019., pripadnici Granične policije BiH  lišili su slobode L.M. (1972.) jer je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Orašju zbog krivičnog djela „laka tjelesna ozljeda“. Državljanin BiH i Hrvatske predat je službenicima Sudske policije Odžak.