Granična policija BiH: Zaplijenjeno više od tone duhana na području Bijeljine

52

Radeći na sprečavanju nezakonitog prometa roba preko državne granice, pripadnici Granične policije BiH, 8. juna 2019. godine, zaplijenili su više od tone duhana u listu. Otkriven je u prikolici napuštenog vozila na području Bijeljine, a u vezu s ovim događajem dovodi se više osoba s područja BiH. U toku je daljnji rad na ovom slučaju i pronalasku osoba za koje postoji sumnja da su počinile krivično djelo. O događaju je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

Spriječeno krijumčarenje cigareta na prijelazu Velika Kladuša

Pripadnici Granične policije BiH, 9. juna 2019. godine, spriječili su krijumčarenje 700 kutija cigareta Marlboro, akciznih markica BiH na izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Velika Kladuša. Cigarete su otkrivene na drugoj liniji graničnih provjera prilikom kontrole vozila Toyota, slovenskih nacionalnih oznaka. Detaljni pregled vozila u kojem su bile sakrivene cigarete, policijski  službenici obavili su korištenjem endoskopa (uređaj kojim se omogućava optički pregled teško dostupne unutrašnjosti vozila), koji je GPBiH doniran u sklopu CIAT projekta UNDP-a, pod pokroviteljstvom Savezne policije Njemačke. Vozilom je upravljao H.T. (1992.), državljanin BiH, koji je lišen slobode i protiv njega će Tužilaštvu BiH biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krijumčarenje“. Cigarete su privremeno oduzete.

 Otkrivena falsificirana lična karta Italije

Službenici Jedinice granične policije Gradiška, 9. juna 2019., otkrili su falsificiranu ličnu kartu Republike Italije prilikom granične kontrole državljanina Albanije na izlasku iz BiH na prijelazu Gradiška. Kontroliran je u Audiju, italijanskih nacionalnih oznaka. Protiv državljanina Albanije, Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci, bit će podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krivotvorenje isprave“. Predat je pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH, a falsificirani dokument privremeno oduzet.

Lišeni slobode prema potragama

Službenici JGP-a Zvornik, 9. juna 2019., lišili su slobode Z.G. (1974.), državljanina BiH. Graničnim provjerama utvrđeno je da ga potražuje Sud BiH zbog krivičnog djela „krijumčarenje ljudi“. Kontroliran je na izlasku iz BiH na prijelazu Šepak i predat službenicima Sudske policije Suda BiH. Istoga dana, na izlasku iz BiH na prijelazu Rača, lišena je slobode M.H. (1946.), nakon što je ustanovljeno da je potražuje Osnovni sud u Derventi radi izdržavanja kazne zatvora. Službenici JGP-a Bijeljina, bh. državljanku predali su službenicima Sudske policije Bijeljina.