Granična policija: Otkriveno 695 migranata, 767 ih spriječeno da uđe u BiH 

82
Foto: Granična policija, Arhiva

Pripadnici Granične policije BiH od 1. januara do 18. marta 2018. godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili su 695 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, što je značajno povećanje u odnosu na isti period 2017. godine.

Uz navedeno, 767 osoba je spriječeno da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom.

Od pomenutih 695 ilegalnih migranata u januaru ih je otkriveno 157, februaru 315, a do 18. marta 223. Istovremeno, na samoj graničnoj liniji od ilegalnog prelaska državne granice, od pomenutih 767 osoba, u januaru je odvraćeno 125, februaru 309 i do 18. marta 333 osobe.

Otkriveni ilegalni migranti dolaze iz slijedećih zemalja: Sirija 208, Pakistan 107, Libija 78, Afganistan 66, Palestina 49, Iran 37, Alžir 36, Maroko 22, Irak 22, Turska 15, Tunis šest, po pet Kuba i Indija, Albanija 3, po dva Bangladeša, Jordana i Egipta, jedan Somalije te 29 osoba sa područja Kosova.

Najveći broj ilegalnih migranata otkriven je na području Trebinja, Višegrada, Zvornika, Bratunca, Gacka, Velike Kladuše, Bijeljine, Bihaća te u manjem broju na području Brčkog, Foče, Posušja, Čapljine i Gruda.

Podsjećamo da GPBiH kontinuirano poduzima niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice: ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljanje obavještajno-sigurnosnih podataka, postavljanje zasjeda i kontrolnih punktova, te provedbe operativnih akcija i mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama. Također, zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, GPBiH je uveo privremenu mjeru pojačane kontrole i obaveznog pregleda svih teretnih motornih vozila.

Vezani članci

Sve više migranata u Velikoj Kladuši, građani dono... Migranti iz zemalja sjeverne Afrike, Bliskog istoka pa i juga Azije, posljednjih dana borave u Velikoj Kladuši. Prema pojedinim procjenama, u ovoj opć...
Kladušani bez pomoći države brinu o stotinama izbj... Na svom putu ka Evopskoj uniji, stotine migranata i izbjeglica s područja Bliskog istoka i sjeverne Afrike boravi u Velikoj Kladuši, spavajući u napuš...
BIHAĆ Fazlić bio paranoičan, a sada je u panici: ... Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća je održao sastanak s predstavnicim nekoliko institucija i organizacija povodom sve većeg broja izbjeglica u ovom g...
Granični prijelaz Rača: Uhapšen 27-godišnjak zbog ... Službenici Jedinice granične policije Bijeljina jučer su uhapsili M.V. (1991.), državljanina Bosne i Hercegovine. Graničnim provjerama utvrđeno je ...