Grebak: Obilježena godišnjica uspostavljanja Puta spasa

60

Povodom obilježavanja godišnjice uspostavljanja Puta spasa preko Grepka, kao i formiranja Fočanske viteške brigade, danas je delegacija Kantona Sarajevo predvođena ministrom za boračka pitanja Muharemom Fišom položila cvijeće na šehidskom mezarju i centralnom spomen-obilježju poginulim herojima na Grepku, saopšteno je iz Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

O uspostavi koridora spasa prema prijevoju Grebak govorili su premijer Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Emir Oković, načelnik Općine Foča u FBiH Zijad Kunovac, te ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

Ministar Fišo je istakao da je ovo način da se iskaže poštovanje prema najboljim sinovima Bosne i Hercegovine koji su branili svoju domovinu.

Istakao je da će predstavnici Kantona Sarajevo kao i do sada učiniti sve da se prošlost sačuva od zaborava, te da se na Grepku izgradi Memorijalni centar.

„Put spasa Goražde-Grebak-Trnovo-Igman je u periodu agresije na BiH i potpune blokade goraždanske regije bio jedini izlaz do slobodne hadžićke teritorije za brojne Podrinjce. Hrabrost naših boraca, naših doktora u Ratnoj bolnici u Goraždu, te svih koji su pomogli tih teških ratnih godina ne smijemo zaboraviti”, kazao je, između ostalog, Fišo u svom obraćanju.

“Borci znaju značaj ovog područja, ali to trebaju znati i novi naraštaji. Zato hvala svima koji su u ogromnom broju došli danas na Grebak”, rekao je Fišo.

Posebne pozdrave i selame uputio je svim borcima Podrinja, te podsjetio na hrabrost rahmetli Zaima Imamovića,Fahrudina Nikšića, Hasana Turčila, te na hrabrost Osmana Đuderije, Abduselama Sijerčića Pelama, Ahmeta Sejdića, Ferida Buljubašića,Galiba Hodžića, Zaima Beševića i drugih.

“Poručujemo svima da herojska borba Armije RBiH i MUP-a neće biti zaboravljena i da borci zaslužuju adekvatno mjesto u našem društvu. Borci to zaslužuju i tako će biti”, poručio je ministar Fišo.

Tokom agresije, od 1992. do 1994. godine put preko planine Grebak bio je jedina veza s opkoljenim Goraždem i jedini način za dostavljanje lijekova i hrane. Grebak je bio spas izgladnjelom stanovništvu, ranjenicima koji su evakuirani na liječenje u Sarajevo i Zenicu.

Putem na relaciji Goražde – Grebak – Trnovo koji su osiguravale jedinice Armije RBiH, prešlo je blizu 30.000 ljudi.

Brojni posjetioci, bivši borci i zvaničnici okupili su se danas na platou Grepka i položili cvijeće na spomen obilježje podignuto u čast boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine. Dan ranije proučeni su jasin i tevhid za poginule i nestale borce i civile, a njihovi saborci sjetili su se pripadnika Fočanske viteške brigade i drugih jedinica koje su branile prijevoj Grebak, stoji u saopštenju Ministarstva.

Vezani članci

Nevidljivi federalni ministar zdravstva: Vjekoslav... Znate li ko je Vjekoslav Mandić? To je Federalni ministar zdravstva kojeg u 4 godine mandata gotovo da nije bilo u javnosti. Uprkos činjenici da je Ur...
Prvi Dodikov susret sa novim ambasadorom SAD: Nels... Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Eric Nelson predao je akreditivno pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosn...
Nadležni u BiH zabrinuti: U Grčkoj se nalazi 70.00... Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, kazao je danas nakon sjednice Operativnog štaba koji se bavi migrantima u BiH, da je analizirana ukupna situac...
Oglasio se Hubijar: Ovo je osveta odlazećeg Konako... U javnosti se ovih dana vodi žestoka rasprava o Info centru koji je Turistička zajednica Kantona Sarajevo (TZKS) izgradila na Baščaršiji. Montažni obj...