GS: Slažemo se sa prijedlogom SDP-a i očekujemo konkretan prijedlog iz DF-a

151

Građanski savez (GS) ovom prilikom obavještava javnost da u potpunosti podržavamo prijedlog Socijaldemokratske partije BiH (SDP) za zajednički nastup građanskih i lijevih stranaka na predstojećim opštim izborima, bez garancija za bilo čiju individualnu poziciju. Nadalje, mi u GS-u smo spremni odmah, pristupiti razgovorima o zajedničkom nastupu, modalitetima zajedničkog nastupa i jednom, zajedničkom kandidatu ljevice za člana Predsjedništva BiH na Opštim izborima 2018. godine.

Nadalje, pozdravljamo i poziv predsjednika Demokratske fronte (DF), Željka Komšića, da se sve stranke građanske provenijencije ujedine s ciljem pobjede nad nacionalističkom hobotnicom koja vlada dobrim dijelom i zbog razjedinjenosti građanske opozicije.

Pozdravljamo incijativu gore navedenih drugova, iskreno vjerujući da se možemo vratiti na put koji smo zajedno trasirali u Jahorinskoj deklaraciji i pokazati da je ideja građanske i jedinstvene Bosne i Hercegovine veća od svih nas pojedinačno i zajedno i važnija od svakog mandata, iznad svakog paušala i svakog ega i sujete. U skladu sa zaključcima 1. Kongresa GS-a, očekujemo konkretan prijedlog modaliteta saradnje ili ujedinjenja.

GS od svog osnivanja je aktivno zagovarao ideju okrupnjavanja i zajedničkog nastupa lijevih i građanskih partija, stranaka, inicijativa i pokreta u Bosni i Hercegovini. Ujedinjeni politički, idejni i izborni front protiv mračnog srednjevjekovlja SDA, rasizma HDZ-a i nasilnih planova SNSD-a je jedino što može spriječiti najcrnji scenarij u kojem saučestvuju Bakir Izetbegović i njegovi strateški partneri Dragan Čović i Milorad Dodik.

GS smatra da sastavni dio dogovora o zajedničkom nastupu – kakav god da bio modalitet – mora biti i vrlo jasna lista stvari na koju ćemo se obavezati pred javnošću i biračima. I potom to i uraditi nakon što pobjedimo na izborima. Moramo izbjeći ponavljanje grešaka počinjenih nakon 2010. godine.

Zahvaljujući razmiricama među nama, nacionalisti, fašisti i druge retrogradne snage na velika vrata su se vratile 2014. godine. Za manje od četiri godine vladavine kriminalna kamarila SDS-HDZ-SNSD vratila nas je 20 godina unatrag, i uz puno saučesništvo Bakira Izetbegovića i SDA revitalizirala tzv. Herceg-Bosnu u potpunosti, dok dojučer samo san o otcjepljenju entiteta RS postaje java.

Svakodnevno svjedočimo ekonomskom, privrednom, infrastrukturnom, socijalnom i vrijednosnom urušavanju našeg društva: radujemo se ako imamo tekuće vode, čistog zraka ili gradski saobraćaj koji fukcioniše, dok nam se škole i centri za buduće generacije nazivaju po ratnim zločincima, nacističkim kolaboracionistima i sličnom civilizacijskom otpadu.

Mi u GS-u smo svjesni sudbonosne važnosti izbora 2018. koji će se isključivo svoditi na jedno pitanje: biti ili ne biti za Bosnu i Hercegovinu kao zemlju i državu ravnopravnih građana koji su isti i jednaki na svakom pedlju ove zemlje.

Pozivamo i Našu stranku da se otvoreno izjasne o zajedničkom nastupu i zaborave lične razmirice. Građani ove zemlje od nas traže da se zajednički suprotstavimo Izetbegovićevoj feudalnoj i kriminalnoj diktaturi, Čovićevom aparthejdu i Dodikovim planovima da izazove nasilje.

Stoga, ponavljamo da u skladu sa strateškim opredjeljenjem GS-a prihvatamo poziv SDP-a, kao i DF, i spremni smo pristupiti razgovorima sa samo jednim ciljem: zajedničkim nastupom građanskih i lijevih stranaka na predstojećim izborimai konačnim slanjem SDA, HDZ i SNSD tamo gdje im je mjesto – na najcrnju marginu naše istorije.

(Index.ba)

Vezani članci

Komšić: Nije trebala postojati nikakva RS nego Vel... Lider DF-a i kandidat ove stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda komentarisao je izjavu ministra vanjskih poslova Republike Srbi...
Bećirović: Nikada ne pristati na negiranje bosansk... Kandidat Socijaldemokratske partije za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obratio se javnosti reakcijom na, kako je n...
Građanski savez: SDP je dio kriminalnog kartela na... Građanski savez sa gnušanjem osuđuje odluku SDP da zajedno sa vladajućom većinom glasa za izmjene Krivičnog zakona FBiH kojima se iz zakona briše kriv...
Zbog skandala u Prijedoru: SDP pozvao Seada Jakupo... Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje SNSD-ovo vrijeđanje žrtava najtežih ratnih zločina počinjenih u Prijedoru i njegovoj...