Hakerskim napadima pogođeno 50 miliona profila na Facebooku

11

Američka kompanija Facebook saopćila je da je nedavno otkrila hakerske napade kojima je pogođeno oko 50 miliona profila na toj društvenoj mreži.

Facebook je u današnjem blogu naveo da su hakeri koristili opciju “view as”, koja korisnicima omogućava da vide kako njihov profil izgleda drugim osobama, navodi Associated Press.

Osnivač i direktor Facebooka Mark Zuckerberg rekao je novinarima da kompanija još ne zna da li su hakeri zloupotrijebili bilo koju informaciju sa korisničkih profila.

On je naveo da zasad nema dokaza da su hakeri iskoristili sigurnosne propuste da vide privatne poruke korisnika ili njihove objave.

Kompanija je navela da je preduzela mjere za otklanjanje sigurnosnog problema i da je obavijestila nadležne organe.

U cilju rješavanja tog problema, Facebook je oko 90 miliona korisnika “izlogovao” sa društvene mreže i oni će morati ponovo da se “uloguju”. Među njima su svi koji su u prethodnih godinu dana bili dio pretrage u okviru opcije “view as”.

Facebook navodi da ne zna ko stoji iza hakerskih napada niti lokaciju odakle su izvedeni.

Ovo je najnoviji u nizu sigurnosnih problema Facebooka koji se od 2016. godine suočio s više kampanja vođenih u cilju dezinformisanja korisnika i utjecanja na njihove stavove.

Zuckerberg je u aprilu svjedočio u Kongresu SAD-a, a u maju i u Evropskom parlamentu, o zloupotrebama ličnih podataka miliona korisnika Facebooka, pošto se saznalo da je britanska kompanija Cambridge Analytica koristila lične podatke desetina miliona ljudi, nepošteno prikupljene putem te društvene mreže, da bi pomogla Donaldu Trumpu da pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD-u 2016. godine.

Vezani članci

U napadu u Kolumbiji 21 žrtva, proglašena trodnevn... Kolumbijska policija je objavila da je najmanje 21 osoba poginula, a još desetine povrijeđeno u eksploziji bombe u automobilu na policijskoj akademiji...
Svaki treći anketirani službenik UN-a bio žrtva se... Svaki treći službenik organizacije Ujedinjenih nacija (UN) koji je učestvovao u anketnom istraživanju naveo je da je bio žrtva seksualnog uznemiravanj...
Britanski parlament odbacio sporazum o Brexitu Britanski parlament odbio je sporazum koji je premijerka Theresa May postigla s EU-om u vezi s izlaskom iz Unije (Brexit), javlja Anadolu Agency. Na ...
Erdogan: Alija me je zadužio da brinem o Bosni, Tu... Turska je zemlja svih ljudi koji u njoj žive, ali i sve naše braće koja žive izvan granica Turske, poručio je danas predsjednik zemlje Recep Tayyip Er...