Haos u Austriji i Njemačkoj: Lavine se sručile na hotel i kuće

70

Kako piše br.de, u hotelu, koji je sada s jedne strane zatrpan hrpom snijega, bili su spremni na moguću lavinu i još od jučer svi vanjski sadržaji hotela bili su zatvoreni

Kako javljaju njemački i austrijski mediji, opasnost od lavina je i dalje iznimno visoka. Dosad je poginulo najmanje 26 osoba.

Sinoć oko 21:30 lavina se sručila na kuću koja se nalazi uz šumski put na području austrijskog Vorarlberga. Šumski put je zatrpan, a čini se kako kuća nije oštećena. Srećom, niko nije ozlijeđen. Kako piše ORF, stanari kuće uočili su da im se približava lavina te su pobjegli iz nje.

Ali policija će više informacija o tome dati tokom dana.

U noći s nedjelje na ponedjeljak lavina se sručila i na hotel u njemačkom Balderschwangu. Srećom, kako javljaju lokalni mediji pozivajući se na informacije koje su dobili iz hotela, ni tu nema ozlijeđenih. Jednoj osobi je pozlilo, vjerovatno od šoka.

Kako piše br.de, u hotelu, koji je sada s jedne strane zatrpan hrpom snijega, bili su spremni na moguću lavinu i još od jučer svi vanjski sadržaji hotela bili su zatvoreni, a sauna i wellness centar također.

Oko hiljadu stanovnika i stanara u tom je mjestu zarobljeno već danima. Lavina je zatrpala cestu kojom se može doći do ovog popularnog skijališta.

Lavina visoka oko osam metara i široka 20 metara zatvorila je lokalnu cestu u Inzellu.

Marktschellenberg je također pogođen, lavina je oštetila lokalnu gostionicu, a ljudskih žrtava srećom nije bilo.

Kako je jučer objavio Associated Press, ekstremni zimski uslovi- goleme količine snijega i iznimno niske temperature – tokom posljednjih sedam dana diljem Europe odnijeli su ukupno 26 života.

Sedmogodišnje dijete poginulo je nakon što je na njega palo stablo u Njemačkoj, 16-godišnjak je preminuo u lavini u Austriji i 27-godišnji muškarac poginuo je u lavini u Slovačkoj.

Lavine su ubile i mladu Šveđanku te trojicu skijaša iz Finske u Norveškoj u gradu Tromsø.

U Austriji je tokom proteklih sedam dana pala rekordna količina snijega, a nove goleme količine, i do dva metra novog snijega, najavljuju se tokom sljedeća tri dana.

Ovolika količina snijega na visinama većim od 800 metara nadmorske visine događa se svakih 30 do 100 godina – izjavio je Alexander Radlherr iz austrijskog Instituta za meteorologiju i geodinamiku.

Austrijska vojska poslala je helikoptere da otpuhuju snijeg s krošnji drveća kako bi se spriječilo padanje stabala na željezničke pruge i ceste, objavio je Index.hr.