HAPŠENJE U ITALIJI Agan Ramić: Žrtva sam zavjere, eksploziv su mi podmetnu kriminalci u BiH

308

U akciji italijanske policije u podnožju Mont Blanca u petak je u kombiju bosanskohercegovačkih tablica pronađena veća količina eksploziva.

Mercedes Sprinteru, u kojem je pet bh. državljana putovalo iz Francuske u BiH,otkriveno je 2,4 kilograma eksploziva TNT i dva električna upaljača.

Uhapšeno pet Bosanaca: Kombijem švercali TNT eksploziv iz Francuske u BiH

Istražni sudija Giuseppe Colazingari ispitivao je više od dva sata vlasnika vozila, prvooptuženog za šverc eksploziva Agana Ramića, piše Aosta Sera.

Ovaj 56-godišnjak ima dvostruko državljanstvo – Francuske i BiH – a istražiteljima je izjavio da eksploziv nije njegov nego da mu je podmetnut.

Ramić, predsjednik jedne humanitarne organizacije, tvrdi da je “žrtva zavjere”, odnosno da su mu eksploziv podmetnula treća lica, osobe koje su više puta osuđivane, te da su to učinili još u BiH.

Italijanski istražitelji mogu podići optužnicu protiv Ramića po dva osnova. Prvi je zakon o kontroli naoružanja, koji predviđa kaznu 3-12 godina zatvora za nezakonito unošenje i posjedovanje eksplozivnog materijala.

Drugi je kršenje pravila o izvozu, uvozu i tranzitu vojne robe koji datira još iz 1990. godine kada je američka podružnica BNL-a ilegalno prodavala oružje režimu Sadama Huseina u Iraku, objavio je radiosarajevo.ba.

Vezani članci

Carlo Ancelotti ne želi sjesti na užarenu stolicu ... Iskusni fudbalski stručnjak Carlo Ancelotti odbio je ponudu da preuzme mjesto selektora italijanske fudbalske reprezentacije, prenosi Anadolija. List...
Zemljotres u Italiji, škole neće raditi Rano jutros u Italiji se dogodio zemljotres, jačine 4,7 stepena Rihterove skale, saopštio je Američki geološki institut. Epicentar zemljotresa bio je...
Izbori u Italiji: Vode desničari, vraća se Berlusc... Koalicija desnog centra, predvođena strankom Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berlusconija sa 37 posto glasova vodi na parlamentarnim izborima u...
VIDEO Dramtičan prekid glasanja: Djevojka na grudi... "Berlusconi, vrijeme ti je isteklo", pisalo na na grudima djevojke koja je postala glavna tema izbora u Italiji. Naime, danas se u ovoj zemlji održ...