HDZ 1990: Dodik brani neodbranjivo, ostaci velikosrpske ideologije preživjeli su u BiH

53

Povodom prijetnji upućenih od strane predsjednika RS-a Milorada Dodika Hrvatima BiH, HDZ 1990 iste najoštrije osuđuje i zgraža se nad njegovim riječima, ali šutnjom njegovog političkog partnera i istomišljenika gospodina Čovića, kažu u saopćenju iz HDZ-A 1990. Ostatak saopćenja prenosimo u cjelosti:

“Kao što su u krvavoj prošlosti hrvatske ideje, misli i postupci ugrožavani od prvoga dana od jugoslavensko-unitarističkih i velikosrpsko-hegemonističkih snaga koje su se udruživale u svojoj nepomirljivosti prema svakoj hrvatskoj nacionalnoj i državotvornoj ideji, tako se i danas ostaci zločinačke velikosrpske ideologije, preživjele unutar BiH, udružuju sa domaćim kolaboracionistima i otvoreno prijete hrvatskom narodu. Nažalost rezultat divljanja razularene zločinačke vojske u prošloj srpskoj agresiji najstrahovitije se vidi u entitetu nastalom na genocidu. Od prijašnjih 220.000 Hrvata ostalo ih je tek 8.000, a i njih se redovito zastrašuje i protjeruje”, prenosi Oslobođenje.

“Ovaj put predsjednik manjeg entiteta brani neobranjivo, čovjeka kojemu se na teret stavlja zločin nad hrvatskim i bošnjačkim zarobljenicima u koncentracijskom logoru Manjača. One koje predvodi onaj koji brani ratne zločine pozivamo da se oslobode utopijskih snova i zabluda , ali i užasa, horora i nasilja što njihova ideologija zla odnosno velike Srbije proizvodi. Demoniziranje hrvatskog naroda kao ustašoidnog i profašističkog više nema učinka i vraća se kontraproduktivno svom naručitelju. Te zatočenike svijesti, savjesti i ćudoređa pozivamo da se okanu rata i sukoba i da se barem jednom u svojoj povijesti počnu ponašati u skladu sa civilizacijskim normama Zapadnog svijeta jer je naša nevolja upravo u tome što zlokobna prošlost još uvijek živi oko nas utjelovnjena u političarima i pristalicama ideologije smrti. Tim i takvima želimo najodlučnije potvrditi da će hrvatski narod opet znati braniti i obraniti svoju teško stečenu slobodu, politički suverenitet i teritorijalni integritet”, saopšteno je.