Heroj odbrane Goražda Ahmet Sejdić nije kriv

54
BIRN BiH
BIRN BiH

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Ahmeta Sejdića, komandanta Prve višegradske brigade Armije Republike BiH (ARBiH), krivice za nečovječno postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u Rudom i Goraždu. 

Ahmet Sejdić predstavlja jedan od simbola odbrane Goražda. Nosilac je Zlatnog ljiljana. U ratu su mu ubijeni članovi porodice. Ubijeni su mu brat, sestra i otac. Jedan je u nizu heroja, koji su optuženi za to što su zadnjim atomom snage branili svoju domovinu i svoj narod.

Nepravosnažnom presudom Sejdić je oslobođen krivice po 11 tačaka za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine, javlja BIRN BiH.

– Izvedeni dokazi nisu imali dovoljnu snagu da idu na štetu optuženog, odnosno da se optuženi proglasi krivim – kazala je predsjedavajuća sutkinja Mira Smajlović.

Nakon tri godine suđenja, u završnim riječima iznesenim u junu ove godine, Državno tužilaštvo je tražilo osuđujuću, a odbrana oslobađajuću presudu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.