Hiljade ljudi u Brazilu protestuje protiv rasizma nakon što je crnac pretučen pred supermarketom

13

Crnac João Alberto Silveira Freitas preminuo je nakon što su ga zaštitari uoči Dana crnačke svijesti napali u supermarketu Carrefour u Porto Alegreu što je izazvalo masovne proteste u brazilskim gradovima.

Snimak incidenta na kojem je uočljivo kako je João Alberto Silveira Freitas kasno u četvrtak dobio udarac u lice pred vratima supermarketa Carrefour kružio je društvenim mrežama. Drugi su isječci prikazivali kako je Freitas kleknuo.

Desetine demonstranata ušlo je jutros u Carrefour u glavnom gradu Brazila, Braziliji, uzvikujući “Crni životi su važni!”

Jedan od demonstranata je držao transparent: “Ne kupujte u Carrefouru. Mogli biste umrijeti.” Unutar drugog Carrefoura u Rio de Janeiru, prosvjednici su uzvikivali “Carrefourove ubice!” dok je crnac mirno ležao na pokretnoj traci blagajne.

U Sao Paulu su prosvjednici razbili izlog Carrefoura, razbacili robu s polica po cijelom podu trgovine i zapalili vatru koju su zaposlenici požurili ugasiti. Zbog protesta je zatvoren lanac trgovina.

Dan crnačke svijesti obilježava se kao praznik u mnogim dijelovima Brazila.

Crnci i mješovite rase čine oko 57 posto brazilskog stanovništva, ali i 74 posto žrtava nasilja sa smrtnim posljedicama, prema brazilskom Forumu o javnoj sigurnosti, nevladinoj organizaciji.

Lokalni internetski portal G1 izvijestio je da je incident na Carrefouru u Porto Alegreu uslijedio nakon sukoba Freitasa i zaposlenika supermarketa, koji je tada nazvao osiguranje.

Oba zaštitara su bili bijelci, izvijestio je G1.