Historijski sastanak: Uskoro razmatranje pitanja nuklearnog razoružavanja Sjeverne Koreje

83
Foto: Reuters

Čelnici Sjeverne i Južne Koreje planiraju se sastati u martu, piše BBC citirajući predstavnika Južne Koreje koji je nedavno posjetio Pjongjang.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un rekao je da je spreman sastati se s predstavnicima SAD-a kako bi se razmotrilo pitanje nuklearnog razoružavanja Sjeverne Koreje. Sastanak bi se trebao dogoditi selu Panmunjomu, a njemu bi se trebali sastati Kim i predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in.

Ovo nije prvi pokušaj da se zaustavi razvoj nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji, međutim Pjongjang postignute dogovore nikada nije ispoštovao.

Dvije su zemlje također pristale otvoriti direktnu telefonsku liniju koju bi koristili čelnici država Kim Jong-un i Moon Jae-in.

Južnokorejski su dužnosnici rekli da im je Kim rekao da je sada spreman razmotriti pitanje nuklearnog razoružavanja Sjeverne Koreje, ali samo ako će se njegovom režimu jamčiti sigurnost. Kim navodno također rekao da neće testirati rakete sve dok se diplomatski odnosi između Sjeverne i Južne Koreje budu održavali.

Navedeni potezi dogovoreni su tokom večere kojoj su u Pjongjangu u ponedjeljak prisustvovali visoki dužnosnici i Kim Jong-un.

Dužnosnici koji su bili na toj večeri prva su službena lica koja su upoznala Kim Jong-una otkad je sjevernokorejski vođa došao na vlast. Na večeri su uz Kima bili Kimovi supruga Ri Sol-ju i sestra Kim Yo-jong.

Putovanje na sjever dio je aktivnosti koje su uključene strane dogovorile tokom zbližavanja uoči i tijekom Zimskih olimpijskih igara u južnokorejskom Pjongčangu.

Južnokoreanci su poslije sastanka rekli da ih susret sa susjedima nije razočarao te da su se dvije strane obvezale da će u budućnosti nastaviti dijalog.

Novinska agencija Yonhap je izvijestila da su se predstavnici sa sastanka vratili u utorak ujutro.

Očekuje se da će južnokorejski dužnosnici koji su posjetili Pjongjang kasnije ove sedmice posjetiti Washington kako bi američke dužnosnike izvijestili o sadržaju sastanka s Kim jong-unom, piše jutarnji.hr.

Vezani članci

Trump upozorio vojsku Venecuele: Podrškom Maduru r...  Američki predsjednik Donald Trump uputio je novo upozorenje oružanim snagama Venecuele zbog podrške koju pružaju predsjedniku te južnoameričke zemlje...
Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...