Holandska ministrica pohvalila “velikodušnu politiku” Turske prema Sirijcima

21

Holandska ministrica vanjske trgovine i razvojne saradnje Sigrid Kaag pohvalila je, kako je istakla, “velikodušnu politiku” Turske koju provodi u vezi sa pružanjem zaštite Sirijcima, javlja Anadolu Agency (AA).

“Turska provodi velikodušnu politiku zaštite Sirijaca u svojoj zemlji”, navela je Kaag u saopćenju, odgovarajući na pitanje zastupnika o sporazumu o migrantima koji su Turska i Europska unija (EU) postigli u martu 2016. godine.

Dodala je da je Turska u velikoj mjeri doprinijela smanjenju broja ilegalnih migranata, kao i smanjenju broja utapanja migranata u moru.

Napomenula je i kako je zahvaljujući pomoći EU-a za izbjeglice u Turskoj osigurano obrazovanje za mnogu djecu iz Sirije kao i pomoć sirijskim porodicama u Turskoj.

“Činjenica da su Sirijci svjesno odlučili ostati u Turskoj umjesto u EU pokazuje da su uvjeti za Sirijce u Turskoj dobri”, poručila je Kaag.

Podsjetila je i kako je, prema podacima UNHCR-a, broj Sirijaca koji borave u Turskoj u avgustu porastao na 3,5 miliona.

“Osim toga, Turska prihvata i druge grupe migranata i ugroženih osoba. Prema svim podacima, moramo nastaviti podržavati Tursku kroz program EU-a”, navela je holandska ministrica vanjske trgovine i razvojne saradnje.

Vezani članci

Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...
Osmorica Albanaca u Njemačkoj optuženi za krijumča... Protiv osmorice Albanaca u Njemačkoj podignuta je optužnica za krijumčarenje 1,8 tona kokaina, javlja Anadolu Agency (AA). Optužnicu je pripremilo tu...