Horor u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici za djecu: Koriste elektrošokove, vežu ih i fizički kažnjavaju

27
Foto: net.hr

Porazni rezultati izvještaja odbora Vijeća Europe koji je prvi put, uz zatvore, analizirao i uslove u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež i u KBC-u Zagreb u Hrvatskoj.

Djecu sa psihičkim problemima vežu. Zbog neadekvatnog prostora sedmicama ne izlaze na zrak i lišena su tjelesnih aktivnosti. Gužvaju se u sobama s malo sanitarnih čvorova. Na zatvorenom psihijatrijskom odjelu elektrostimulativna terapija (elektrošokovi) daje se odraslima u zajedničkim sobama, dok su drugi pacijenti prisutni te vide i čuju cijelu proceduru, piše Večernji.hr.

Dio je to zamjerki u jučer objavljenom izvještaju Odbora za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja Vijeća Europe koji je prvi put – uz dosadašnju praksu analize stanja u zatvorima – analizirao i uvjete i tretman psihičkih bolesnika u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež i u KBC-u Zagreb.

Različiti načini sputavanja Stručnjaci Vijeća Europe posjetili su Hrvatsku u martu prošle godine. Uslovi u kojima borave djeca u dobi od 6 do 18 godina u Psihijatrijskoj bolnici za djecu u zagrebačkoj Kukuljevićevoj su neadekvatni, počevši od nedostataka same zgrade i prenapučenosti. Na cijelom spratu, na više od 20 pacijenata, samo je jedan sanitarni čvor. Nagurani su u sobe pa mali pacijenti nemaju ni zajamčenih minimalnih šest četvornih metara životnog prostora, što je standard. Stubište u bolnici potpuno je neprimjereno svrsi – nema dodatnih ograda i predstavlja rizik za pacijente koji se žele samoozlijediti.

Uz unutrašnji, problem je i vanjski prostor. Ne postoji adekvatno dvorište na kojem bi bolesnici mogli boraviti. Tako neka djeca i po sedam dana ne izlaze na zrak i lišena su tjelesnih aktivnosti na otvorenom.

Medicinska dokumentacija pacijenata je nepotpuna te predlažu da se za svakog bolesnika mora izraditi plan liječenja. U bolnici se primjenjuju različite metode sputavanja, zabilježili su, ali i istaknuli kako smatraju da se, u principu, osobe mlađe od 18 godina ne bi se smjelo mehanički sputavati, odnosno vezati.

Njih bi, kad je potrebna intervencija, trebalo smiriti ručnim sputavanjem. Izvještaj dolazi dvije godine nakon što su iz same bolnice na adrese devet institucija u Hrvatskoj odaslali dramatičan apel o nemogućim uvjetima u kojima trebaju skrbiti za psihički bolesnu djecu. Jedna od adresa bila je i ona  Lore Vidović, čiji je tim otišao u Kukuljevićevu gdje su uočili i u izvješću naveli da se “s djecom koja su pokušala samoubojstvo smještaju njihovi i depresivni i agresivni vršnjaci, djeca s poremećajem ličnosti, autisti, oboljeli od anoreksije, oni koji imaju psihotične ispade, da maloljetnici na zatvorenom odjelu ostaju i onda kada na takvom odjelu ne trebaju nastaviti liječenje, da djeca i adolescenti koji su zbog agresivnosti, samoozljeđivanja, psihotičnih simptoma i suicidalnih prijetnji vezani u takvom stanju leže pokraj ostalih…”

Posebna soba i pristanak Delegacija Vijeća Europe posjetila je i KBC Zagreb navodeći da je to jedina ustanova koja u Hrvatskoj provodi elektrostimulativnu terapiju ili elektrošokove (EKT). Ali, zamjeraju što ne postoji posebna prostorija za EKT, već se pomična oprema dovozi do bolesnika u šestokrevetnim sobama, dok ostali iz sobe gledaju i slušaju. U jednoj turi odradi se 10-12 bolesnika.

Tretman se provodi pod anestezijom, kontrolom EKG-a, ali ne i EEG-a, što preporučuju, a posebno apostrofiraju i posebnu sobu. Pacijenti moraju dati pristanak, no upitno je što s onima koji za to nisu sposobni. U izvješću se problematizira i fizičko kažnjavanje tokom informativnih razgovora u policiji te stanje u zatvorima.