Sigurno ste već čuli za Plave zone. Riječ je o četiri područja na svijetu u kojima ima najviše stogodišnjaka – Sardiniji, Okinawi, Loma Lindi i Nicoyi. No, neke namirnice koje jedu ondje rastu i ovdje.
Ječam
Ječam obiluje manganom, selenom, vlaknima i bakrom. Čuva zdravlje crijeva, snižava kolesterol, čisti organizam i jača imunitet.
Može se pripremati na brojne načine, najpoznatiji su ječmena kaša i grah s ječmom, odnosno grah s ričetom, kako ječam zovu u Dalmaciji.
Bob
Bob je dugo bio nepopularna namirnica, hrana za siromašne, dok se danas nerijetko nalazi na tanjurima uglednih restorana.
Riječ je o grahorici koja obiluje nutrijentima, odličan je izvor vitamina B i vlakana, sadrži prirodni estrogen koji pomaže dovesti hormone u balans te L-DOPA aminokiselinu od koje se stvara dopamin, a čuva neurološko i psihičko zdravlje. U kulinarstvu se najviše cijeni mladi bob.
Korabica
Korabica spada u porodicu krstašica, zajedno s brokulom, keljom, kupusom i prokulicama. Riječ je o povrću koje je izuzetno dobro za zdravlje. Jak je antioksidans, a vjeruje se i da ima antikancerogena svojstva.
Korabica obiluje vitaminima C i A te vlaknima. Može se jesti sirova (slatkastog je okusa), ali i kuhana.
Krompir
“Krompir je odličan izvor mnogih vitamina i minerala, uključujući vitamin B6 koji ima važnu ulogu u izgradnji stanica, atletskoj izdržljivosti, regulaciji krvnog tlaka, očuvanju kardiovaskularnog zdravlja i funkcioniranju živčanog sistema”, kaže američka dijetetičarka Malina Malkani za Well and Good.
Paradajz
Paradajz je bogat fitonutrijentima poput karotenoida i likopena koji čuvaju kardiovaskularno zdravlje, štite stanice od okdisdacijskog stresa i pomažu muškarcima održati zdravlje prostate.
(N1)