Hrvatska: Na djelu je stvaranje mita o Jasenovcu kao bezazlenom radnom logoru

33

U Novinarskom domu održan je skup o temi “Povijesni revizionizam – Mit o Jasenovcu” na kojem su članovi Saveza antifašističkih boraca (SABA RH) i bivši jasenovački zatočenici upozorili na opasnost povijesnog revizionizma, smanjenja broja žrtava te imenovanja logora smrti radnim logorom, javlja Anadolu Agency (AA).

Franjo Habulin, predsjednik Savjeta Javne ustanove spomen područja (JUSP) Jasenovac i SABA RH upozorio je na štetenost povijesnog revizionizma za Hrvatsku iako je, kazao je, sve popularniji širom Europe.

Habulin je kritizirao katoličko svećenstvo u Hrvatskoj zbog, kako tvrdi, izostanka osude ustaškog režima kao zločinačkog i svećenika koji su pomagali taj režim.

“Kriju kao zmija noge da je na strani narodnooslobodilačke vojske bilo i katoličkih svećenika, kao i to da ih je bilo među žrtvama Jasenovca”, kazao je Habulin.

Kritizirao je i aktualnu hrvatsku vlast za koju je ustvrdio kako prešućuje i tolerira razne oblike povijesnog revizionizma i rehabilitaciju zločinačkog režima NDH.