Hrvatska obilježava pet godina članstva u EU

29
Foto: AA

Republika Hrvatska danas obilježava petu godišnjicu članstva u Europskoj uniji, povodom čega je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo kako je Hrvatska postala dijelom jedne od najrazvijenijih zajednica na svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Republika Hrvatska je 1. jula 2013. postala 28. članica Europske unije (EU) čime je ostvarila jedan od svojih glavnih vanjskopolitičkih ciljeva i postala dijelom jedne od najrazvijenijih zajednica na svijetu, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

“Europska unija je zajednica koja svojim članicama i svim njenim građanima omogućuje život u stabilnom okviru demokracije, zaštite ljudskih prava i prava manjina, snažnih i efikasnih institucija, tržišnog gospodarstva i socijalne zaštite. Hrvatska snažno podupire te europske vrijednosti i, u partnerstvu s ostalim članicama, aktivno pridonosi razvitku Europske unije”, priopćeno je iz MVEP-a.

Navodi se da je europsku raznolikost Hrvatska, kao 28. članica, obogatila u nizu područja: od hrvatskog jezika kao novog službenog jezika Europske unije, kulturnom, povijesnom i umjetničkom baštinom, tradicionalnim proizvodima te bioraznolikošću i brojnim drugim.

Zahvaljujući petogodišnjem članstvu u Europskoj uniji, Hrvatska je danas vidljivija i prepoznatljivija u svjetskim razmjerima, a svoje ciljeve i interese bolje promiče sudjelujući u kreiranju i donošenju odluka na europskoj razini, stoji u priopćenju.

“Članstvo u Europskoj uniji izravno utječe na svakodnevni život građana na raznim poljima – od gospodarstva, poljoprivrede, prometa, zaštite okoliša, zaštite potrošača, obrazovanja, mogućnosti putovanja, veće mogućnosti zapošljavanja i nizu drugih“, navodi MVEP.

Postignuća petogodišnjeg članstva Hrvatske u Europskoj uniji poticaj su za daljnji rad na razvoju Hrvatske i na njezinoj punoj integraciji u europski projekt, priopćava MVEP, a važni zadatci na tom putu su pristupanje schengenskom prostoru i europodručju, a u prvoj polovici 2020. godine predsjedanje Vijećem Europske unije.

Hrvatska će time još aktivnije pridonositi i europskom projektu mira, stabilnosti i prosperiteta te ukupnom razvitku Europske unije, smatra MVEP.