Huawei najavljuje operativni sistem brži od macOS i Androida

15

Osnivač Huaweija tvrdi da će HongMeng biti brži od Androida, ali i od macOS-a.

Osnivač Huaweija Ren Zhengfei otkrio je nekoliko zanimljivih detalja o novom operativnom sistemu pod nazivom HongMeng koji bi se na globalnom tržištu mogao zvati Ark OS. Prema njegovim riječima HongMeng će podržavati Android aplikacije, ali će biti brži od Googleove platforme.

Zhengfei kaže da se u njihovim testovima može primijetiti i zamjetno veća brzina u odnosu na Appleov macOS, obzirom da se ekipa koja ga razvija fokusira specijalno na to da kašnjenje (delay) u procesiranju ne smije biti više od 5 milisekundi.

HongMeng je od početka dizajniran kako bi bio univerzalna platforma, što znači da će se pored pametnih telefona moći instalirati i na drugim uređajima koje Huawei proizvodi, uključujuću PC računare i tablete, što zapravo znači da može zamijeniti i Windows.

Prema dosadašnjim  informacijama, HongMeng bi trebao biti završen prije kraja ove godine, nakon čega će biti instaliran na uređaje namijenjene kineskom tržištu, dok bi tokom iduće godine trebao stići i na globalno tržište.

I pored toga što su SAD ublažile zabranu Huaweiju, kinski gigant ne odustaje od razvoja svog Hongmeng operativnog sistema kojeg će razviti bez obzira na političku situaciju, odnosno nezavisno od toga hoće li smjeti koristiti Android ili ne.