I do pet hiljada maraka za nerad u Federalnom Parlamentu

52

Prema svim dosadašnjim parametrima aktuelni saziv Parlamenta FBiH ocijenjuje se najgorim u njegovoj istoriji. No, to ne smeta parlamentarcima koji su među najplaćenijim u regionu. Naknade im se naplaćuju i kada se ne pojave na sjednici, pa čak i onda kada više zvanično ne žive u BiH.

Zukan Helez, zatupnik SDP-a BiH, jedan je od rijetkih parlamentarca koji otvoreno govori o primanjima koje zarađuju izabrani dužnosnici u Federalnom parlamentu. Sa mjesečnim paušalom ili platom za one koji su profesionalizirali svoj status, naknadom za prevoz, iznos mjesečno pređe i četiri hiljade maraka.

“Ma kako nije previše. Prosjek je negdje između tri i po hiljade i četiri hiljade maraka. Znači da je prosjek negdje oko četiri hiljade maraka. Predlagao sam da se to svede na jedan paušal – da se smanji za tri puta. Recimo da umjesto četiri hiljade maraka, paušal bude hiljadu maraka. Ali, za šta čovjek prima četiri hiljade maraka? Može da ne dođe na sjednicu. Može da dođe, a da ništa ne radi. U suštini preko 90 posto zastupnika ne radi ništa – ne učestvuju u diskusiji, ponekad postave pitanje koje im neko drugi napiše. To realno nije ni hiljadu maraka”, smatra Helez.

Ukupna primanja u Federalnom parlamentu kreću se i do pet hiljada maraka na mjesečnom nivou za one koji rade u zajedničkim komisijama oba doma. Informacije o pojedinačnim primanjima je teško dobiti. Od 98 zastupnika u Predstavničkom čak njih 83 profesionalizovalo je svoj radni odnos. U Domu naroda je to slučaj sa 44 od 54 delegata ukupno.

Predrag Kojović, delegat Naše stranke u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, ocijenio je rad ove zakonodavne institucije kao najlošijim u njenoj istoriji.

“Što se tiče rada Parlamenta FBiH u ovom mandatu, možda je bio najlošiji u dosadašnjoj historiji. Neka statistika na kraju mandata će to možda i pokazati. Ne samo u smislu broja održanih sjednica i donešenih zakona, nego mi se čini da nekoliko najvažnijih zakona iz nekoliko pokušaja nismo uspjeli usvojiti”, naglasio je Kojović.

No, nerad nije spriječio Federalne zastupnike da uredno prime svoju nezarađenu platu. Ona je redovna u Predstavničkom domu i za one koji se na sjednicama ne pojavljuju. Deset posto u Domu naroda se odbija na paušal, no i to se zaobišlo na način da se paušal primi iz Kantona.

Gotovo nevjerovatno zvuči kako ova visoka cifra stiže uredno na račun i parlamentarcima koji sjednicama uopće ne prisustvuju poput Siniše Mihajlovića iz Srpske napredne stranke koji je na početku mandata preselio u Njemačku. No, uredeno je poslao zahtjev za godišnji odmor koji mu je nedavno potpisala predsjedavajuća Doma naroda, Lidija Bradara, zajedno sa primanjima koji će i ovog mjeseca biti uplaćeni na njegov račun. Ali, nije jedini.

I u posljednjem izvještaju Ureda za reviziju FBIH navedeno je kako se ne može u u potpunosti potvrditi ispunjenost potrebnih uslova za isplatu i opravdanost isplate naknada od onih za odvojeni život do paušala. S druge strane podcrtani su i značajni iznosi koje dobijaju paralmentarci za rad u komsiijama, a što bi trebala biti redovna poslovna aktivnost.

Samo za jednu sjednicu Komsije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona za dva člana iz Doma naroda isplaćeno je ukupno 7.700 KM, a gdje su tek naknade za rad u ostalim komisijama.

Helez je podsjetio na prethodne sazive Parlamenta FBiH.

“Sjećam se prvog saziva. Bar 50 posto zastupnika su bili fakultetski profesori. Odvijale su se diskusije, stručne rasprave. Ovo danas ne znam na šta liči, čast izuzecima. Većina je da te bog sačuva”, rekao je Helez.

Ilustracije radi: U prvom kvartalu 2018. godine, Parlament je usvojio svega pet zakona, što je za čak 12 zakona manje u odnosu na prvi kvartal 2017. godine. Ništa uspješniji nije ni nastavak godine.