I ove godine postoji strah zbog povećanog rizika od požara u Amazonskoj prašumi

8

Službeni podaci Brazila pokazuju da je u julu primjetan porast broja požara u Amazonskoj prašumi u odnosu na isti mjesec prošle godine, a da to može prerasti u veliki problem podsjeća scenario od prošle godine kada je izgorjelo više od 10 hiljada kilometara kvadratnih ove najveće svjetske prašume.

Satelitski snimci koje je napravila brazilska Nacionalna svemirska agencija otkrili su da je u julu na prostoru Amazonije bilo 6.803 požara što predstavlja porast za čak 28 posto.

Ovakvi brojevi izazivaju zabrinutost o ponavljanju prošlogodišnjeg scenarija, odnosno požara koji je uporno rastao u Amazonu, a u augustu i septembru je šokirao cijeli svijet. Svijet je video slike strašnih prizora u kojima životinje u vatri bježe iz šume, a sama slika kišne šume koja gori bila je tragična.

Predsjednik Jair Bolsonaro je ohrabrivao poljoprivredne i rudarske aktivnosti u Amazonu međutim pod pritiskom međunarodnih investitora je početkom jula njegova vlada morala zabraniti pokretanje bilo kakvih požara u toj regiji.

Naučna direktorica brazilskog Instituta za istraživanje okoliša Ane Alencar je poručila da ovo povećanje broja požara predstavlja “strašan znak” i da je očekivano da august bude težak u Amazonu, a septembar još gori.