Iako Rusija vrši pritisak: OHR se neće zatvoriti dok se ne ispuni “Program 5+2”

59

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su Rusija, srpsko rukovodstvo, kao i izabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik među najdosljednijim zaštitnicima Dejtonskog sporazuma kojim se potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

On je za srbijanske medije rekao da međunarodna zajednica treba da pomogne stranama u BiH u pronalaženju rješenja za problematična pitanja, dok visoki predstavnik treba da ode.

Uvjeti za zatvaranje Ureda visokog predstavnika u BiH definirani su na sastanku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u februaru 2008. i poznati su pod nazivom “Program 5+2”, (pet ciljeva i dva uslova).

Iz OHR ističu da su ti uslovi i dalje na snazi jer nisu ispunjeni svi uvjeti i ciljevi za završetak mandata.

Pet ciljeva su: 1. Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između države i drugih nivoa vlasti; 2. Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja vojne imovine; 3. Konačno utvrđivanje statusa Brčko Distrikta BiH; 4. Fiskalna održivost i 5. Uspostava vladavine prava.

Dva posebna uslova: Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i stabilna politička situacija.

“Rusija je članica Vijeća za provedbu mira i u više navrata je jasno izjavila da u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum, što uključuje i mandat visokog predstavnika, kao i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH”, poručili su ranije iz OHR-a, piše NAP.