Igrate li igricu Candy Crush? Vaši podaci su u opasnosti!

92

Bivši menadžer Facebooka Sandy Parakilas rekao je kako su profili korisnika “roba” koja se svaki dan prodaje, te je otkrio kako su se od korisnika krali podaci.

“Na Facebooku sam radio 2011. i 2012. godine. Vodio sam tim koji je bio odgovoran za provođenje pravila o zaštiti podataka korisnika na Facebookovoj platformi za aplikacije. Ta je platforma uključivala i dobro poznate i popularne igrice poput Candy Crusha i Farmvillea, kao i mnoge druge”, počinje za Washington Post svoju priču Sandy Parakilas, jedan od bivših menadžera Facebooka.

“Facebook u to vrijeme nije baš previše brinuo o zaštiti podataka korisnika, a afera s Cambridge Analyticom pokazala je da se to nije promijenilo ni narednih godina.

U vrijeme kada je Cambridge Analytica sakupljala podatke o korisnicima, Facebook je dozvolio programerima pristup i podacima vaših prijatelja, iako ti prijatelji nikad nisu ni instalirali tu aplikaciju niti su pristali da ta aplikacija koristi njihove podatke.

To je programerima omogućilo da vrlo brzo stvore ogromne baze podataka. Postojao je način da se isključi opcija da aplikacija ima pristup podacima vaših prijatelja, ali ta se opcija nalazila duboko u Facebookovim postavkama i to ne baš na svim jezicima.

No, vrlo malo korisnika je znalo za tu opciju. Ono što je najgore, jednom kad bi podaci s Facebookovih servera prešli kod programera, Facebook više nije imao kontrolu nad njima niti je znao u kakve će se svrhe ti podaci koristiti.”, prenosi radiosarajevo.ba.

“Krajem 2011. godine Facebook je otkrio da jedna aplikacija, zvala se Klout, po Facebooku otvara ‘profile duhove’ djece. Te javne profile nisu otvarala prava djeca, već su se radili na osnovu podataka koje je aplikacija Klout prikupila od korisnika koji su koristili tu aplikaciju. Moj posao bio je da nazovem šefove Klouta i pitam ih krše li tom aplikacijom neko pravilo Facebooka, jer ja nisam mogao vidjeti ni znati šta s tim podacima rade. Uvjeravali su me da nisu prekršili nijedno pravilo. Ja sam im ponovio da se moraju držati naših pravila i to je bio kraj našeg razgovora. Facebook nije poduzeo ništa po tom pitanju niti su spriječili Klout da nastavi prikupljati podatke o korisnicima.”, priča bivši menadžer u Facebooku Sandy Parakilas za Washington post.

“2012. godine priredio sam veliku prezentaciju glavnom menadžmentu u kojem sam im predstavio sve mane našeg sistema. Objasnio sam da smo ostavili jako puno rupa u sistemu i da su naši korisnici opasno izloženi vanjskim utjecajima. Svima sam taj dokument poslao, ali sam dobio jako mali, gotovo nikakav povratni odgovor”, zaključuje Sandy Parakilas.

Vezani članci

Trump upozorio vojsku Venecuele: Podrškom Maduru r...  Američki predsjednik Donald Trump uputio je novo upozorenje oružanim snagama Venecuele zbog podrške koju pružaju predsjedniku te južnoameričke zemlje...
Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...