Dok raste utjecaj Kine: Indija gradi vojnu bazu na Sejšelima

72

Sejšeli se ne povezuju često sa geopolitikom. Ali, iza bijelih pješčanih plaža i tropskih džungla, mali otočić spominje se kao glavni igrač indijske borbe protiv sve rastućeg kineskog utjecaja u Indijskom okeanu.

Prošlog mjeseca, Indija i Sejšeli objavili su kako su potpisali sporazum o gradnji vojne baze na Sejšelima, oko 1650 km od obale Istočne Afrike, kako piše The Guardian.

Ovaj dogovor, koji je nastao nakon godina i godina diplomatskih pregovora, omogućit će Indiji da postane brzo kritično središte regije.

Ovim okeanom je 2016. godine putovalo dnevno oko 40 miliona barela nafte dnevno, što je nešto manje od pola količine nafte u svijetu.

Prema indijskom ministru, oko 95 posto indjske trgovine i 70 posto ukupne vrijednosti prelazi preko ovog okeana.

Šri Lanka i Kina imaju drugi ugovor

Kako su analitičari za CNN rekli, Šri Lanka je Kini odobrila zakup luke od 99 godina da bi se servisirao dug koji se broji u milionima i koji se duguje Pekingu, a nastao je kako bi Kina proširila svoj utjecaj.

“Taj ugovor ne samo da je Kini dao stratešku tačnu u indijsku sferu, već i odličnu poziciju Kini da izvozi robu u indijsku ekonomsiu sferu”, rekao je analitičar Davis.

Bitna stavka novog ugovora Sajšela i Indije, koji važi sljedećih 20 godina, jeste da se radnje na ovom otoku mogu zaustaviti zbog odbrane nacionalnog interesa, poput izbijanja rata.

(I.S.)

Vezani članci

Hrvatska firma Rimac s investitorima gradi tvornic... U Kini bi do kraja godine trebala niknuti tvornica električnih motora i baterija koju će izgraditi Mate Rimac i vodeći dioničari Rimac Automobila Came...
Mjesta koje treba posjetiti prije nego što nestanu... Ako ste od onih koji imaju spisak mjesta koja tokom svog života žele da obiđu, tom spisku svakako treba dodati sljedeće destinacije, piše Independent....
12 reprezentacija izborilo drugu rundu kvalifikaci... Poznato je 12 reprezentacija koje su izborile drugu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. To su selekcije Australije, Brazila, Kanad...
VIDEO Pogledajte prve leteće taksije koje su izumi... Kineska tehno-kompanija EHang Inc. predstavila je prošlog utorka prvi dron na svijetu sposoban prevoziti putnike. Taksi-dron po imenu Ehang 184 doživ...