Intolerancija na laktozu postaje sve veći problem današnjice

53

Svaka treća osoba ima problema s probavljanjem mliječnog šećera. Danas ćemo pisati o intoleranciji na laktozu ili mliječni šećer, koji su simptomi, koje proizvode izbjegavati i šta uraditi po tom pitanju.

„Laktoza je disaharid koji se sastoji od galaktoze vezane za glukozu i od ključne je važnosti u životinjskom životu kao glavni izvor kalorija iz mlijeka. Intestinalna apsorpcija laktoze zahtijeva hidrolizu na njezine sastavne monosaharide pomoću enzima laktaze. Glukoza i galaktoza su, nakon što laktaza doprinese razgradnji laktoze, lako probavljive te se vrlo brzo apsorbiraju kroz tanko crijevo i odlaze u krvotok.

Do intolerancije dolazi kada se laktaza ne proizvodi u dovoljnim količinama ili kada u potpunosti izostaje. Nerazgrađena laktoza odlazi u debelo crijevo, gdje je razgrađuju crijevne bakterije, a uslijed čega dolazi do probavnih teškoća. U nedostatku laktaze kao probavnog enzima, fermentaciju vrši mikroflora debelog crijeva pri čemu nastaju vodik, ugljični dioksid i metan.“

Intolerancija na laktozu postaje sve češći problem kod mnogih osoba i označava nemogućnost probavljanja mliječnog šećera laktoze. Jednostavnije, to znači smanjenu mogućnost ili nemogućnost probave određenog sastojka koji uzrokuje različite simptome.

Interesantna je činjenica da su razna istraživanja pokazala da sa godinama gubimo mogućnost probave tog mliječnog šećera. Aktivnost beta-galaktozidaze, počinje se smanjivati u dobi od dvije godine, međutim simptomi intolerancije se pojavljuju kasnije, što je jedan od razloga što se intolerancija pojavljuje kod osoba starije životne dobi.

Pojačan unos mliječnih proizvoda, odnosno većih količina laktoze dovode do nelagode nastale postojanjem gasova. Prvi simptomi javljaju se 30-ak minuta nakon unosa namirnica koje sadrže laktozu a najčešći su:

 • proljev koji je uzrokovan osmotskom neravnotežom (nerazgrađena laktoza iz krvne   plazme izvlači tekućinu koja zatim “prepuni” debelo crijevo)
 • mučnina nekada praćena i povraćanjem
 • grčevi u trbuhu
 • nadutost i gasovi

Iako se navodi da 70% svjetske populacije ima intoleranciju na laktozu, ona se razlikuje po stepenu: dok neki imaju smetnje već nakon manje količine mlijeka ili mliječnih proizvoda, drugi ih mogu konzumirati u preporučenim dnevnim količinama bez ikakvih smetnji. No, koliko god intolerancija bila jaka, ona nije opasna po život već samo narušava kvalitetu života i donosi tegobe, osjećaj neugode i bolove, stoga je vrlo bitno pristupiti dijagnostici, radi smanjenja intenziteta simptoma.

Nekoliko testova se koristi kod utvrđivanja intolerancije na laktozu:

 • Eliminacijska dijeta – podrazumijeva prehranu bez mlijeka i mliječnih proizvoda u trajanju od 14 dana. Također, radi se i test s mlijekom: ujutro se natašte popije čaša mlijeka nakon koje se 3-5 sati ne unosi nikakva hrana. Ukoliko postoji intolerancija u tom će se periodu pojaviti simptomi. Ipak, treba uzeti u obzir da kod djece ovo može biti znak i alergije, pa ovo ne treba biti jedini test za postavljanje konačne dijagnoze.
 • Laboratorijska pretraga krvi – test se radi usporednim testom glukoze (koja nastaje razgradnjom laktoze) u periodima nakon unosa hrane ili tekućine s laktozom.
 • Izdisajni test vodika – prisutnost veće količine vodika i izdahnutom zraku u različitim intervalima nakon unosa tekućine s laktozom znak je da laktoza nije razgrađena. Naime, vodik nastaje kako produkt bakterijske razgradnje laktoze.
 • Biopsija tankog crijeva – najdirektniji test za utvrđivanje prisutnosti ili nepostojanja enzima laktaze u crijevnoj sluznici, a provodi se endoskopijom.
 • Molekularne metode – temelje se na analizi DNA kojom se utvrđuje postoji li genetička osnova mogućnost za manifestaciju intolerancije. U slučaju da ne postoji, odbacuje se sumnja u intoleranciju na laktozu.

Mliječni šećer ili laktoza se nalazi u mnogim proizvodima, od mlijeka  i mliječnih proizvoda, do kruha i pekarskih proizvoda, žithih  pahuljica, margarina, dresinga za salate, mješavine za kolače, koji laktozu sadrže u tragovima. Ono što je bitno za napomenuti jeste da većini osoba smetaju samo mliječni proizvodi, dok nisu osjetljivi na manje tragove laktoze iz ostalih prehrambenih poiroizvoda. Naravno, to je sve individualno do stepena osjetljivosti na laktozu.

Sadržaj laktoze u pojedinim mliječnim proizvodima

Proizvod Sadržaj laktoze
Mlijeko, 200 ml 12,80 g
Jogurt, 200 ml 8,40 g
Sladoled (kugla) 4,90 g
Svježi kravlji sir, 200 g 1,40 g
Polutvrdi sir (kao gauda), 30 g 0,07 g
Tvrdi sir (kao ribanac), 30 g 0,02 g

Ukoliko je vaša osjetljivost ekstremna, pored mliječnih proizvoda trebali biste izbjegavati:

 • Pekarske proizvode
 • Kruh, pecivo, smjese za palačnike
 • Margarin
 • Energetske pločice
 • Određeno meso (slanina, hrenovke, kobasice)
 • Preljev za salatu
 • Određene vrste slatkiša (mliječna čokolada)

Šta učiniti kod intolerancije na laktozu:

 • Konzumirajte male količine mlijeka zajedno s obrocima jer se mlijeko bolje podnosi s drugom hranom
 • Mliječni proizvodi poput sireva ili jogurta sadrže manje količine laktoze pa se i lakše podnose
 • Na tržištu postoji kravlje mlijeko sa smanjenim udjelom laktoze, a alternativu pruža i obogaćeno sojino ili rižino mlijeko
 • Ukoliko ne podnosite ni najmanje količine laktoze, preporučljivo je potrebe za kalcijem namiriti iz drugih prehrambenih izvora poput sitne ribe s kostima, tamnozelenog lisnatog povrća, brokule, naranče, orašastog voća, obogaćene hrane ili putem dodataka prehrani

Također, bitno je razlikovati intoleranciju na laktozu i alergiju na mlijeko. Intolerancija na laktozu je problem probavnog sistema i manjka enzima laktaza, a alergija na mlijeko je reakcija imunološkog sistema na proteine iz mlijeka. Stoga, u slučaju alergije, od pomoći neće biti primjerice piti mlijeko bez laktoze, već je nužno iz prehrane izbaciti sve mliječne namirnice i prerađevine.

Ukoliko sumnjate na postojanje intolerancije na laktozu, obratite se ljekaru koji će vas poslati na testiranje. Tek kada zaista na temelju pravih testiranja dobijete potvrđenu dijagnozu, prilagodite svoju prehranu intoleranciji na laktozu i riješite se neugodnih sipmtoma koje ona izaziva i poboljšajte kvalitet svog života.