Islamska zajednica Kosova očekuje više od 7.000 narudžbi za klanje kurbana 

40

Muslimaski vernici sa Kosova i ove godine na ime kurbana mogu uplatiti novac Islamskoj zajednici Kosova, koja će na Kurban-bajram meso podeliti uglavnom siromašnim porodicama, javlja Anadolu Agency (AA).

Sekretar Islamske zajednice Kosova Resul Rexhepi u izjavi za Anadolu Agency kaže da Islamska zajednica sada već ima dobru tradiciju organizovanja i realizacije akcije klanja kurbana na Kurban-bajram.

“Islamska zajednica ovu aktivnost organizuje i realizuje na najbolji mogući način, oslanjajući se na vrednost koju kurban ima sa šerijatskog aspekta i s druge strane s aspekta odgovornosti koju institucija ima prema vernicima i prema instituciji kurbana”, kaže Rexhepi.

Rexhepi ističe da kosovski vernici uplate za kurbane mogu izvršiti širom Kosova u ispostavama Islamske zajednice, dok Kosovari iz dijaspore uplate mogu obaviti samo u centralnom sedištu Islamske zajednice Kosova u Prištini.

“Mi se trudimo da i ove godine bude više od 1.000 grla velike stoke, krava, što je više od 7.000 narudžbi za klanje kurbana”, kaže Rezhepi.

On navodi da će kupovinu i klanje kurbana obaviti jedna firma iz Mađarske, koja je određena putem tendera koji je Islamska zajednica objavila u maju mesecu, a vrednost uplate jednog kurbana iznosi 120 eura.

Po njegovim rečima, klanje kurbana za vernika, glavu porodice, koji ima optimalne mogućnosti za život, predstavlja obavezu, a meso od kurbana treba podeliti na tri dela.

“Jedan deo se namenjuje siromašnima, drugi deo se deli sa rodbinom i komšijama, koji mogu biti i druge vere, dok se treći deo može ostaviti za članove svoje porodice”, objašnjava Rexhepi.

Vernici mogu i samostalno na stočnim pijacama kupiti i potom klati kurbane, uglavnom ovce, krave ili koze.

Islamska zajednica Kosova saopštila je da je prvi dan Kurban-bajrama u utorak, 21. augusta, a bajram-namaz će se klanjati u 6 sati i 25 minuta. Centralna manifestacija za teritoriju Kosova posvećena Kurban-bajramu održaće se u Sultan Mehmet Fatih džamiji ili Velikoj džamiji u Prištini, gde će hutbu, odnosno poruku Kurban-bajrama, preneti predsednik Islamske zajednice, kosovski muftija Naim ef. Ternava.

Vezani članci

Demonstrante u Beogradu vodi Boško Obradović: Hoće... Ako misle da nasiljem mogu ostvariti političke rezultate, varaju se. Naišli su na tvrd orah. Država Srbija neće dozvoliti da se nasiljem ugrožava bilo...
Demonstracije u Beogradu: Mladići osuđeni po hitno... Prekršajni sud u Beogradu izrekao je danas kaznu do 30 dana zatvora 19-godišnjem mladiću zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru u vezi sa sinoćnjim ...
VANREDNI PRESS Vučić optužio Jeremića i Đilasa za ... Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da je na sinoćnjem protestu bilo 1584 ljudi, a da ih je danas ''još manje''. ''Pošto smo mjesecima...
Historija se ponavlja: Stefanović i Vučić prije 8 ... Jedan od najglasnijih kritičara jučerašnjih demonstracija u Beogradu, tokom kojih su demonstranti upali i u zgradu RTS-a, bio je aktuelni ministar unu...