Italija spasila migrante i traži države koje će ih primiti

33
Ilustracija

Italijanski premijer Giuseppe Conte u potrazi je za državama koje su voljne primiti oko 450 migranata spašenih u subotu s prenapučenog broda na Mediteranu, otkrio je izvor iz njegovog ureda.

Brod kojim upravlja europska granična agencija Frontex i plovilo italijanske porezne policije pokupili su migrante u blizini italijanskog otoka Linose, više od 100 nautičkih milja od Malte koja je u petak odbila pozive Rima da ih spasi.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini predvodi kampanju kojom želi zabraniti pristup italijanskim lukama brodovima humanitarnih organizacija, te ističe kako migrantima neće biti dopušten dolazak na italijansko kopno.

Osam migranata kojima je bila potrebna medicinska pomoć odvedeni su na liječenje na italijanski otok Lampedusu, rekao je izvor iz Conteovog ureda koji je htio ostati anoniman.

Dodao je kako je Salvini razgovarao s Conteom oko toga kako riješiti ovu situaciju.

“Migranti mogu biti odmah raspoređeni po europskim državama ili će Italija kontaktirati Libiju kako bi ih poslala tamo odakle su stigli”, poručio je izvor.

Treća opcija je privremeno zadržavanje migranata na brodovima dok se razmatraju njihovi zahtjevi za azilom.

Izvor je otkrio i kako će Conte pisati predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru, predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku i ostalim evropskim premijerima kako bi ih pozvao da primjene evropske principe o migraciji koji su ustanovljeni na summitu u junu.

“Italija više nije voljna sama preuzeti problem koji se tiče svih europskih država”, upozorava izvor.

Malta je kasno u petak objavila da su ljudi s prenapučenog broda odgovornost Italije. Nakon sličnih sporova Rima i Vallette migranti su nedavno završili u Španiji i na Malti.

Prema međunarodnim zakonima izbjeglice ne smiju biti vraćeni na mjesto gdje su njihovi životi ugroženi. I Ujedinjene nacije i Evropska unija smatraju Libiju nesigurnom, prenosi N1.

Salvini je ovog tjedna tražio evropske ministre unutrašnjih poslova da proglase Libiju sigurnom, a njemački, austrijski i francuski ministri su na to pristali.