IUMS: Slučaj zločina nad Rohingyama hitno prenijeti na Međunarodni krivični sud

13

Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS) uputila je poziv Ujedinjenim nacijama (UN) da se slučaj zločina nad arakanskim muslimanima u Mijanmaru prenese na Međunarodni krivični sud (ICC), javlja Anadolu Agency.

U saopćenju iz IUMS-a navedeno je kako Unija tokom posljednjih šest godina prati ono s čime su suočeni muslimani Arakana, a riječ je o kršenjima ljudskih prava, ubijanjima i u konačnici genocidu.

Naglašeno je također kako su muslimani Arakana danas najugroženiji narod na svijetu, te su podržane ranije odluke nezavisne komisije UN-a o zločinima počinjenim u Mijanmaru.

IUMS je pozvao UN da se ovaj slučaj što prije prenese na Međunarodni krivični sud, te da međunarodna zajednica vrši pritisak na mijanmarsku vladu.

Istražitelji Ujedinjenih nacija su 27. augusta zatražili da se vodeći generali mijanmarske vojske procesuiraju za genocid nad Rohingya muslimanima čime je pažnja javnosti ponovo usmjerena na pripadnike te manjine koji su izloženi višegodišnjem sistematskom nasilju te protjerani borave u neuslovnim kampovima u susjednom Bangladešu gdje vode golu borbu za preživljavanje.

Prema posljednjim podacima UN-a, iz Mijanmara je u proteklih 12 mjeseci u Bangladeš izbjeglo najmanje 700.000 Rohingya muslimana. Većinom se radi o ženama i djeci, a Amnesty International tvrdi da je riječ o brojci od 750.000 izbjeglih.

U Arakanu je 70-tih godina prošlog vijeka živjelo oko dva miliona Rohingya muslimana, a pretpostavke su da ih sada na tom području živi manje od 300.000.

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava su u proteklom periodu objavile satelitske snimke na kojima se vidi kako je u naletu mijanmarske vojske spaljeno više od 350 muslimanskih sela u Arakanu.

Vezani članci

May “preživjela” glasanje, ostaje prem... Britanska premijerka Theresa May je "preživjela" glasanje o nepovjerenju te će i dalje ostati na čelu Vlade kao i na čelu stranke, javlja Anadolu Agen...
Željeznička nesreća u Turskoj: Poginulo najmanje s... Najmanje sedam osoba je poginulo, a 46 je povrijeđeno u željezničkoj nesreći koja se jutros dogodilo u glavnom gradu Turske Ankari, javlja Anadolu Age...
VIDEO Napadača iz Strasbourga traži 600 policajac... U toku je policijska akcija oko katedrale u Strasbourgu, javlja Reuters. Njihov reporter vidio je više policajaca kako osiguravaju područje nedaleko B...
Nakon napada u Strasbourgu: Uhapšeno pet osoba, na... Francuska policija tokom potjere za napadačem na Božićni market u Strasbourgu uhapsila je pet osoba, ali je napadač i dalje na slobodi, objavio je u s...