Ivo Komšić: Ne smiju nas iznenaditi kao što su nas iznenadili 1992. godine

308

Više nevladinih organizacija iz BiH sačinilo je Memorandum o razumijevanju građanske javnosti i državotvorne političke volje BiH. Tekst namjeravaju poslati Saboru Republike Hrvatske, kao odgovor na Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u BiH, koju je Sabor usvojio krajem prošle godine.

Učesnici, predstavnici Hrvatskog narodnog vijeća, Kruga 99, Mostarskog kruga, Preporoda, Srpskog građanskog vijeća, Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, te Udruženja logoraša Grada Mostara konstatovali su da neiskrenost hrvatskog Sabora te podjela građana same Hrvatske na Hrvate i nehrvate, ali i uplitanje u pitanja koja su isključiva nadležnost Bosne i Hercegovine, nisu dobre poruke za budućnost, piše Radio Slobodna Evropa.

Dobrosusjedski odnosi utemeljeni na međusobnom uvažavanju, te punom priznanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke neovisnosti, vitalni su interesi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Ovo su glavne teze iz Memoranduma o razumijevanju građanske javnosti i državotvorne političke volje Bosne i Hercegovine. Radi se o dokumentu, koji predstavlja svojevrsni odgovor na Deklaraciju Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Učesnici su se usprotivili svojevrsnim pokušajima vraćanja u preddejtonsko vrijeme, odlučno se, kao je to i Nacrtu memoranduma istaknuto, suprotstavljajući platformi etno-teritorijalne podjele BiH na temelju ranijih velikodržavnih projekata i koncepcija.

Bivši gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić kaže kako je to pokušaj vraćanja u preddejtonsko vrijeme, u predvašingtonsko vrijeme.

“To znači da oni narušavaju ovdje sigurnost. Oni, zapravo prave te probleme, a optužuju Bosnu i Hercegovinu da smo zapravo mi neki remetilački faktor, faktor nesigurnosti, tako da treba da se od toga cijela Evropa trese jer oni to sve proturaju u Evropski parlament. Ustvari oni narušavaju sigurnost u cijeloj regiji. Mi to moramo zaustaviti, ne smiju nas iznenaditi kao što su nas iznenadili 1992. godine”, smatra Komšić.