Iz Korita Vrbasa izvučeno više od 200 vreća smeća

19

Više od 200 vreća smeća, kao i ogromna količina drvnog otpada, trulih stabala i nagomilanog šiblja prikupljeno je tokom čišćenje korita i priobalja rijeke Vrbas, na dijelu toka u Banjoj Luci.

Fokus ove ekološke rafting regate, pod nazivom „Čist Vrbas“, u kojoj su učestvovali članovi Rafting kluba „Kanjon“,  ljubitelji prirode i ekolozi, bio je da se ukloni otpad koji se nagomilao nakon poplava i pucanja zaštitne mreže uzvodno od HE Bočac.

Pucanje zaštitne mreže na jezeru Bočac uzrokovalo je da dodatno izlijevanje desetina tona plutajućeg otpada koji se kretao prema hidrocentrali Bočac, a dio tog otpada je prošao i u kanjon nizvodno na dionicu na kojoj se održavaju svjetska takmičenja, kao i turistička regata u okviru Inicijative „Čist Vrbas“.

-Ekološki segment ovogodišnjih regata je važan i da bismo sačuvali naš Vrbas, ali i da bismo nastavili da razvijamo turističke potencijale sliva rijeke. Konkretno, ove godine nam je dodatna motivacija aplikacija RK Kanjon za domaćina Svjetskog prvenstva u raftingu 2021. godine – rekao je predsjednik RK Kanjon Aleksandar Pastir.

Inicijativu su i ove godine, između ostalih,  podržali Grad Banja Luka i Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP).