Nepotizam i sukob interesa na TVSA: Članica NO supruga urednika Mirze Sulejmanovića

184

Skupština JP Televizije Kantona Sarajevo (TVSA) je na današnjoj sjednici imenovala Dubravka Barbarića (DF), Editu Sulejmanović (SDP) i Avdiju Hasanovića (NiP) za članove Nadzornog odbora ove televizijske kuće.

Edita Sulejmanović, koja je u ime SDP-a u Nadzornom odboru, supruga je Mirze Sulejmanovića, jednog od urednika na TVSA, te se u tom slučaju postavlja pitanje sukoba interesa. Ali za Skupštinu koja ju je danas je imenovala to nije predstavljalo prepreku.

Izbor novih članova Nadzornog odbora Televizije Sarajevo ujedno je i nagovještaj imenovanja novog direktora ovog preduzeća, kako je Index.ba ranije pisao u direktorsku fotelju mogla bi zasjesti dugogodišnja novinarka i urednica Duška Jurišić.

Konkurs za direktora TVSA raspisan je 16. septembra 2019. godine, dok su funkcije članova Nadzornog odbora obnašali Vlastimir Mijović, Dubravko Barbarić i Mirsad Pindžo. Njima je mandat istekao 21. septembra.

Riječ je o poziciji koja je već nekoliko mjeseci predmet žestokih neslaganja u vladajućoj koaliciji u Kantonu Sarajevu, između Naše stranke i Naroda i pravde.

Podsjetimo, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković tražio je ostavku aktuelne vršiteljice dužnosti direktorice Kristine Ljevak zbog emitiranja spornog filma 11. jula.

Stari Nadzorni odbor na sjednici održanoj 17. jula odbacio je prijavu Ljevak jer nije ispunjavala uvjete tražene konkursom. Za izvršnog direktora programa kao kandidat Naroda i pravde imenovan je Haris Dučić.