Izbori u Italiji: Vode desničari, vraća se Berlusconi

112

Koalicija desnog centra, predvođena strankom Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berlusconija sa 37 posto glasova vodi na parlamentarnim izborima u Italiji.

Na drugom mjestu je Pokret pet zvjezdica sa oko 31 posto, čime je postao najjača pojedinačna stranka na političkoj sceni Italije.

Sa 23 posto glasova slijedi koalicija lijevog centra, predvođena Demokratskom strankom doskorašnjeg premijera Matea Rencija, pokazuju jutros saopšteni preliminarni rezultati parlamentarnih izbora održanih u nedjelju, koje je objavilo ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pošto nijedna stranka ni koalicija nije osvojila apsolutnu većinu na osnovu koje bi mogla samostalno da formira vladu, previđa se da će pregovori za formiranje vlade vjerovatno biti dugi i teški, prenijela je agencija AP.

Najjača pojedinačna partija je prema preliminarnim rezultatima Pokret pet zvjezdica, koji je usmjeren protiv establišmenta.

Anti-imigrantska i euroskeptična Liga za Sjever Matea Salvinija osvojila je oko 18 posto, dok je Forca Italija dobila manje od 14 posto glasova, navela je američka agencija.

Italijani su u nedjelju glasali za 315 članova Senata i za 630 članiva Doma poslanika, prenosi B92.

Vezani članci

Nikšić o prijedlogu DF-a: Gašenje SDP-a ne dolazi ... Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH održalo je danas vanrednu sjednicu na kojoj se očitovalo o zvaničnom Prijedlogu Demokratske fronte o uje...
Putin u pobjedničkom govoru: Suđen nam je uspjeh, ... Ruski predsjednik Vladimir Putin u govoru održanom u nedjelju navečer u središtu Moskve, zahvalio je glasačima što su ga ponovno podržali za šefa drža...
Preliminarni rezultati: Putin će po četvrti put bi... Prema prvim preliminarnim rezultatima predsjedničkih izbora u Rusiji, Vladimir Putin osvojio je 73,1% glasova, saopštila je ruska Centralna izborna ko...
“Ništa za sakriti”: Političar iz Holan... Lider Piratske stranke iz Holandije Jelle de Graaf koji će biti kandidat na lokalnim izborima u Amsterdamu 21. marta, odlučio se na nesvakidašnju kamp...