Izbori u Italiji: Vode desničari, vraća se Berlusconi

172

Koalicija desnog centra, predvođena strankom Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berlusconija sa 37 posto glasova vodi na parlamentarnim izborima u Italiji.

Na drugom mjestu je Pokret pet zvjezdica sa oko 31 posto, čime je postao najjača pojedinačna stranka na političkoj sceni Italije.

Sa 23 posto glasova slijedi koalicija lijevog centra, predvođena Demokratskom strankom doskorašnjeg premijera Matea Rencija, pokazuju jutros saopšteni preliminarni rezultati parlamentarnih izbora održanih u nedjelju, koje je objavilo ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pošto nijedna stranka ni koalicija nije osvojila apsolutnu većinu na osnovu koje bi mogla samostalno da formira vladu, previđa se da će pregovori za formiranje vlade vjerovatno biti dugi i teški, prenijela je agencija AP.

Najjača pojedinačna partija je prema preliminarnim rezultatima Pokret pet zvjezdica, koji je usmjeren protiv establišmenta.

Anti-imigrantska i euroskeptična Liga za Sjever Matea Salvinija osvojila je oko 18 posto, dok je Forca Italija dobila manje od 14 posto glasova, navela je američka agencija.

Italijani su u nedjelju glasali za 315 članova Senata i za 630 članiva Doma poslanika, prenosi B92.

Vezani članci

SVE KANDIDATSKE LISTE Evo za koga možete glasati ... Centralna izborna komisija završila je ovjeru kandidatskih listi za sve nivoe zakonodavne vlasti, za oktobarske Opće izbore. Građani će 7. oktobra im...
” Izbora neće biti! Ispuniću, to sam na grob... Mirno okupljanje građana „Pravda za Davida“ održano je 112. dan zaredom na trgu Krajine u Banja Luci. Porodica i građani i dalje traže istinu i detalj...
Danas žrijebanje: Utvrđivanje redoslijeda političk... Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas u Centru za edukaciju u Sarajevu organizira žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subj...
Erdogan glasao u Istanbulu: Veliki odziv birača po... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da današnji izbori u Turskoj imaju posebnu važnost i da su svojevrsna demokratska revoluc...