Izbori u Italiji: Vode desničari, vraća se Berlusconi

182

Koalicija desnog centra, predvođena strankom Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berlusconija sa 37 posto glasova vodi na parlamentarnim izborima u Italiji.

Na drugom mjestu je Pokret pet zvjezdica sa oko 31 posto, čime je postao najjača pojedinačna stranka na političkoj sceni Italije.

Sa 23 posto glasova slijedi koalicija lijevog centra, predvođena Demokratskom strankom doskorašnjeg premijera Matea Rencija, pokazuju jutros saopšteni preliminarni rezultati parlamentarnih izbora održanih u nedjelju, koje je objavilo ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pošto nijedna stranka ni koalicija nije osvojila apsolutnu većinu na osnovu koje bi mogla samostalno da formira vladu, previđa se da će pregovori za formiranje vlade vjerovatno biti dugi i teški, prenijela je agencija AP.

Najjača pojedinačna partija je prema preliminarnim rezultatima Pokret pet zvjezdica, koji je usmjeren protiv establišmenta.

Anti-imigrantska i euroskeptična Liga za Sjever Matea Salvinija osvojila je oko 18 posto, dok je Forca Italija dobila manje od 14 posto glasova, navela je američka agencija.

Italijani su u nedjelju glasali za 315 članova Senata i za 630 članiva Doma poslanika, prenosi B92.

Vezani članci

Erdogan glasao u Istanbulu: Veliki odziv birača po... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da današnji izbori u Turskoj imaju posebnu važnost i da su svojevrsna demokratska revoluc...
Počeli predsjednički i parlamentarni izbori u Turs... U Turskoj se danas održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori na kojima će birači izabrati predsjednika države i novi saziv Velike na...
VIDEO Četvero mrtvih u sukobu u izbornoj kampanji... Turska policija uhapsila je 19 osoba, među kojima i kandidata glavne prokurdske stranke HDP (Demokratske narodne stranke), nakon krvavih sukoba tokom ...
Zemljotres u Italiji, škole neće raditi Rano jutros u Italiji se dogodio zemljotres, jačine 4,7 stepena Rihterove skale, saopštio je Američki geološki institut. Epicentar zemljotresa bio je...