Izetbegović: Nisam znao da je delegacija BiH na otvaranju Ambasade SAD-a u Jerusalemu

44

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je za Al Jezeeru kako nije bio upoznat s odlaskom bh. izaslanstva na otvaranje američkog veleposlanstva u Jeruzalemu.

Izraelski su mediji ranije objavili kako je diplomatsko predstavništvo Bosne i Hercegovine nazočilo otvaranju američkog veleposlanstva u Jeruzalemu, što su brojne države svijeta bojkotirale.

“Da vam pravo kažem, nisam imao tu informaciju i nisu to trebali da rade bez konsultacija sa Predsjedništvom”, istaknuo je on za Al Jazeeru i dodao kako će razgovarati o tom događaju.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ne daje posebne suglasnosti za prisustvo diplomatskih predstavnika te države događajima koji se u zemlji prijema organiziraju, odgovoreno je Al Jazeeri na upit tko je predstavljao službeno Sarajevo na svečanosti povodom premještanja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Šef bh. diplomatije Igor Crnadak kazao je za Al Jazeeru kako on nema informacije o nazočnosti izaslanstva Bosne i Hercegovine u Jeruzalemu.

“Mi, kao Ministarstvo, niti dajemo saglasnost niti vodimo evidenciju niti pažljivo pratimo baš sve događaje, ceremonijalne, protokolarne, koji se organizuju za diplomatske predstavnike u drugim zemljama, tako da ja zaista nemam detalje oko ovog samog događaja”, istakao je on i dodao:

“Ministarstvo inostranih poslova ne može da ima bilo kakav drugačiji stav u odnosu na stav koji je zauzelo Predsjedništvo, a vi dobro znate šta je bila pozicija Predsjedništva.”

Vezani članci

VIDEO Presuda Karadžiću: Materijalna šteta u ratu... Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti Univerziteta u Sarajevu procijenio je da je ukupna materijalna šteta nastala tokom rata u Bosni ...
HAG Bivša istražiteljica Nevenka Tromp: “Mo... Pred konačnu pravosnažnu presudu Karadžiću Nevenka Tromp, bivša istražiteljica u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, za DW pojašnjava zbog čega bi pravno...
SASTANAK U BEOGRADU Dodik prenio Vučiću: Dogovoren... Konkretni radovi na autoputu Beograd - Sarajevo, na dijelu Kuzmin - Sremska Rača počet će u drugoj polovini juna, dogovorili su danas predsedavajući P...
Mevludin Orić preživio strijeljanja u Zvorniku: Ni... Mevludin Orić (49), rođen u selu Lehovići, opština Srebrenica, gdje je i živio prije rata, preživio je strijeljanje 14. jula 1995. godine na livadi u ...