Izetbegović o razlozima zašto nije podržao kvadrilateralu: Sve nepripremljeno bi otvorilo spekulacije o koordiniranom prisustvu Rusije i Turske

41

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije, u intervjuu za N1 je istakao teme razgovora sa Sergejom Lavrovom, ruskim ministrom vanjskih poslova, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. Izetbegović je ukazao na njegove sugestije šefu ruske diplomatije.

Izetbegović očekuje da će biti dobra posjeta Lavrova, te je istakao da je razgovarano o odnosima u Bosni i Hercegovini i odnosu između Bosne i Hercegovine i Rusije. Podsjetio je da je Lavrov posljednji put u posjeti Bosni i Hercegovini bio 2009. godine, te je dodao:

“Jako je zadovoljan onim što je vidio prolazeći kroz Sarajevo – kakav se napredak desio”.

Izetbegović je objasnio zašto nije podržao ideju o održavanju kvadrilaterale između Bosne i Hercegovine, Srbije, Rusije i Truske.

“Nisam bio za održavanje takve kvadrilaterale, osim da je dobro pripremljena. Dakle, da unaprijed ima zaključke, cilj bi tada bio opravdan. Međutim, sve drugo nepripremljeno bi otvorilo spekulacije o koordiniranom prisustvu Rusije i Turske, što nama u Bosni i Hercegovini ne treba”, kazao je za N1.

Naglasio je tvrdnju Lavrova da Rusija ne stoji iza bilo kakvih destabilizirajućih aktivnosti na Balkanu, naročito ne onih secesionističkog karaktera, ali:

“Rečeno je da nije za demonizaciju Republike Srpske. Rekli su i da su za konačni odlazak Ureda visokog predstavnika iz Bosne i Hercegovine. Odgovorio sam mu da je problem ostanka OHR-a u ponašanju političara u Bosni i Hercegovini. Zamolio sam ga da izvrši pozitivan uticaj u tom smislu. OHR se pasivizirao, on je tu ostao kao osigurač”.

Prema njegovim riječima, ruski ministar vanjskih poslova je imao utisak da OHR ima vrlo aktivnu ulogu u Bosni i Hercegovini. Izetbegović je zatim istakao molbu upućenu Lavrovu:

“Također sam ga zamolio da s Miloradom Dodikom razgovara o nečemu što je ustavna kategorija – pravo Bošnjaka na bosanski jezik koje se negira i o dodjeljivanju odlikovanja presuđenim ratnim zločincima”.

Kako je kazao za N1, Lavrov je bio iznenađen informacijom koja se tiče statusa bosanskog jezika u Republici Srpskoj, ali da to razumije jer “Rusi imaju problema sa negiranjem ruskog jezika u Ukrajini”.

Očekuje da posjeta Lavrova ishodi pozitivnim pomacima. Odnose između Bosne i Hercegovine i Rusije je ocijenio kao “dobrim, kvalitetnim i frekventnim”, te je ukazao:

“Treba jačati ekonomske odnose. Oni ne prate ove političke odnose. Tu je disbalans. Bosna i Hercegovina je prije rata jako mnogo izvozila u Rusiju. Fokus razgovora je bio kako ojačati ekonomsku saradnju”.

Na kraju razgovora je komentarisao neujednačen broj između izdatih ličnih karti i prijavljenih birača.

Za N1 je naglasio da se moraju raščistiti sve dileme u vezi s tim, te da je u tom smislu odgovornost na Centralnoj izbornoj komisiji. Za Izetbegovića je prihvatljivo održavanje i sjednice Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine po ovom pitanju.

Vezani članci

Općina Novi Grad ove školske godine stipendira 496... Općina Novi Grad Sarajevo u školskoj 2018/2019. godini stipendirat će 496 učenika i studenata, a tim povodom u multimedijalnoj sali Općine upriličeno ...
Zvizdić: Moj mandat prestaje kada usvojimo godišnj... Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas otvaranju 55. Minhenske sigurnosne konferencije. Na ovogodišnjoj konferenciji...
Oficijelni trailer dokumentarnog filma ”Nana Fata ... Savez bošnjačkih nevladinih organizacija pokrenuo je snimanje filma o nani Fati Orlović, s namjerom skretanja pažnje domaće i svjetske javnosti na otp...
IVO KOMŠIĆ PIŠE O SUMRAKU SDP-a: Kako su sarajevsk... Piše: Ivo Komšić   Od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, javnost nije s tolikom pažnjom pratila zasjedanje jednog stranačkog organa kao poslj...